23. мај 2023. Председник Одбора за спољне послове у разговору са амбасадорком  Летоније у Србији на нерезиденцијалној основи

23. мај 2023. Председник Одбора за спољне послове у разговору са амбасадорком Летоније у Србији на нерезиденцијалној основи

Уторак, 23. мај 2023.

Стефановић разговарао са амбасадорком Летоније на нерезиденцијалној основи

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић примио је данас амбасадорку Летоније у Србији на нерезиденцијалној основи Јеву Бриједе.


Стефановић и Бриједе су заједнички оценили да постоји значајан простор да се унапреди међупарламентарна сарадња, али и економски и трговински односи између Србије и Летоније. Сложили су се да је значајно што су уведени директни летови између Риге и Београда, чиме се омогућава ближе упознавање и повезивање два народа.

Амбасадорка Бриједе је истакла да Летонија снажно подржава проширење ЕУ и да сматра добродошлим све државе које се држе темељних европских вредности и принципа. Зато је битно да Србија у скорије време усклади своју спољну политику са европском, навела је она.

Стефановић је указао да је интерес Србије да буде у породици европских народа, због политичких, економских и безбедносних разлога и да је, управо из тих разлога, предложио Одбору за спољне послове и Народној скупштини Резолуцију о усаглашавању спољне политике Републике Србије са спољном политиком Европске уније у виду рестриктивних мера према Руској Федерацији. Нагласио је да политичка неутралност не постоји и да Србија, уколико не усагласи спољну политике са ЕУ, сама себе гура у изолацију и слаби своју позицију у заштити виталних националних интереса, по питању Косова и Метохије.

Председник Одбора за спољне послове је указао и да је неопходна нормализација односа Београда и Приштине, како би се обезбедио пристојан живот грађанима на КиМ и додао да Србија не може да призна независност тзв. државе Косово, јер би то представљало национално понижење.

Саговорници су разменили мишљења и о актуелној ситуацији у Европи и последицама рата у Украјини. Амбасадорка Летоније се интересовала и за унутрашњу ситуацију у Србији.

Борко Стефановић је оценио да су све друге теме у Србији тренутно у сенци недавних трагичних догађаја који су потресли нашу земљу и изразио је забринутост и истакао очиту одговорности Владе Србије за тренутну ситуацију.

Стефановић је током разговора навео и да су охрабрујуће поруке из Летоније по питању проширења ЕУ и нагласио да би било од велике важности да се убрза процес интеграција Западног Балкана, јер Европу можемо учинити бољом само ако смо заједно.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја