11. јун 2021. Председник ПГП са Португалијом Немања Јоксимовић у разговору са са амбасадорком Португалије у  Београду Маријом Вирџинијом Мендес да Силва Пином

11. јун 2021. Председник ПГП са Португалијом Немања Јоксимовић у разговору са са амбасадорком Португалије у Београду Маријом Вирџинијом Мендес да Силва Пином

Петак, 11. јун 2021.

Председник Посланичке групе пријатељства са Португалијом разговарао са амбасадорком Португалије у Србији

Председник посланичке групе пријатељства са Португалијом Немања Јоксимовић разговарао је данас у Народној скупштини са амбасадорком Португалије у Београду Њ.Е. Маријом Вирџинијом Мендес да Силва Пином о односима две земље и подршци у европским интеграцијама Србије.


Немања Јоксимовић истакао је да су билатерални односи две земље добри и пријатељски, као и да постоји потенцијал за њихово даље унапређење у многим областима. Он је оценио да парламентарна сарадња до сада није била довољно развијена и изнео је уверење да ће активности ове ПГП допринети њеном унапређењу.

ПГП са Португалијом има 47 чланова, и једна је од бројнијих у овом сазиву Народне скупштине, за разлику од претходног, у којем је имала само пет чланова, указао је у разговору Немања Јоскимовић и додао да то показује заинтересованост народних посланика за продубљивање сарадње са колегама из португалског парламента. Он је оценио да је размена искустава парламентараца у обостраном интересу, а за нас нарочито битна у контексту европских интеграција Србије.

Јоксимовић је навео и да је на мултилатералном плану сарадња значајније боља, нарочито у Интерпарламентарној унији, имајући у виду да је Србија подржала кандидатуру садашњег председника ИПУ Дуарта Пачека.

Председник ПГП са Португалијом је у разговору нагласио посвећеност Србије свом европском путу и спровођењу неопходних реформи. Истакао је да је Србија постигла значајан напедак у реформским процесима, нарочито у области владавине права и обавестио је амбасадорку Португалије да је у току процес уставних промена, да је Народна скупштина усвојила предлог Владе за промену Устава, у области правосуђа. С тим у вези, изнео је уверење да постоје услови да се у скоријем периоду отвори бар један преговарачки кластер.

Јоксимовић се захвалио амбасадорки Португалије на досадашњој подршци Србији у процесу европских интеграција и контиунираној посвећености политици проширења ЕУ, и током свог председсавања Саветом ЕУ, упркос кризном периоду изазваном пандемијом корона вируса.

Амбасадорка Португалије у Београду Њ.Е. Марија Вирџинија Мендес да Силва Пино сложила се са саговорником да су политички односи наше две државе добри, што се огледа у чињеници да увек постоји узајамна подршка за кандидатуре у међународним организацијама, на коју и једна идруга земља могу да рачунају. Изнела је подршку за иницијативу амбасадора Србије у Португалији да се и у португалсом паламенту формира ПГП са Србијом, како би се оставрила ближа сарадња парламентараца.

Постоји простор да се економски односи и сарадња унапреде истакла је она и додала да су португалске фирме оцениле да је српско тржиште повољно за улагања.

Португалска амбасадорка је у разговору навела и да је Португалија увек, без обзира на околности, посвећена проширњу ЕУ, истичући да региона Западног Балкана припада Европи и да треба да буде део ЕУ. Оценила је да је Србија постигла напредак у својим реформским процесима, као и да на владавини права треба да се континуирано ради, што је задатак, не само за државе кандидате за чланство, већ и за чланица Европске уније.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја