Среда, 2. новембар 2011.

Председник Посланичке групе пријатељства са Немачком примио немачког парламентарца

Председник Посланичке групе пријатељства са Немачком у Народној скупштини Републике Србије Бошко Ристић примио је данас у Дому Народне скупштине делегацију Бундестага СР Немачке коју је предводио посланик Каи Геринг.


Председник Посланичке групе пријатељства Бошко Ристић истакао је да Србија придаје велики значај сарадњи са Немачком, као једном од најважнијих држава Европске уније и додао да парламентарци Србије желе да сарађују са немачким парламентарцима у свим областима.

Бошко Ристић нагласио је да је придруживање Србије Европској унији и усвајање вредносног система које то чланство подразумева њен спољнополитички приоритет. Тај пут није једноставан, рекао је Ристић, али наша земља предузима активности којима шаље поруку да жели да буде чинилац мира, стабилности и безбедности у региону и у Европи. Бошко Ристић упознао је госте са реформама политичког система у Србији и у томе посебно истакао важну улогу Народне скупштине. Рекао је да је изменама Пословника унапређен рад и постигнута већа ефикасност рада Народне скупштине. Рекао је да су изменама Закона о избору народних посланика укинуте бланко оставке и ојачана улога народних посланика у одлучивању, а ограничењем употребе имунитета спречена његова злоупотреба и повећана одговорност носилаца јавних функција.

У циљу јачања контролне и надзорне функције Народна скупштина је формирала независна регулаторна тела, која су стекла значајан кредибилитет у нашем друштву, јер су њихове препоруке допринеле променама у систему, истакао је Бошко Ристић. Додао је и да је у протеклом периоду унапређена стручна служба Народне скупштине и да предстоји јачање контролне улоге скупштинских одбора.

Истакао је и да ће Србија наставити са спровођењем реформи, с циљем модернизације и демократизације друштва и јачања институција.

Посланик Каи Геринг рекао је да је циљ њихове посете реализација програма подршке коју немачки Бундестаг додељује студентима из више земаља. Најавио је да ће и наредне године пет студената из Србије добити ову стипендију и бити у прилици да се упозна са радом Бундестага.

Немачки парламентарац поздравио је реформе у Србији и интересовао се за стање људских права. Бошко Ристић одговорио да у Србији да нема системског кршења људских права, као и да постоје механизми за њихову већу заштиту, али да су неки случајеви дискриминације мањина, као што је била забрана Параде поноса, последица уврежених предрасуда, које су искоришћене у дневнополитичке сврхе.



Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја