20. септембар 2011. Известиоци Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе посетили Народну скупштину

20. септембар 2011. Известиоци Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе посетили Народну скупштину

Уторак, 20. септембар 2011.

Известиоци Мониторинг комитета ПС СЕ посетили Народну скупштину

Известиоци Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе разговарали су данас у Дому Народне скупштине, у одвојеним сусретима, са члановима Сталне делегације Народне скупштине у ПССЕ, представницима владајуће коалиције и опозиционих странака у Народној скупштини, као и народним посланицима Посланичке групе мањина.


Известиоци ПССЕ Индрек Сар и Давит Харутинијан налазе се у вишедневној посети Београду како би се непосредно информисали о испуњавању  наших обавеза  које проистичу из  чланства у Савету Европе.

Известилац Давит Харутинијан истакао је да ће до почетка новембра сачинити извештај о томе шта је Србија учинила у претходном периоду и да ли су се стекли услови да се из фазе мониторинга пређе у пост мониторинг фазу процене извршавања преузетих обавеза. О том извештају Мониторинг комитет ПС СЕ изјасниће се у јануару наредне године.

Између осталог, известиоци ПС СЕ интересовали су се да ли ће до предстојећих избора бити формирана централна изборна комисија, како ће се примењивати Закон о финансирању политичких активности и да ли ћемо мењати Устав Србије.

Шеф Сталне делегације Народне скупштине у ПС СЕ проф. др Драгољуб Мићуновић упознао је известиоце са изменама Закона о избору народних посланика, којима су укинуте бланко оставке и задржано уставно начело да су народни посланици власници мандата. Промене Устава су компликован процес, рекао је Мићуновић, и за њих се мора обезбедити   двотрећинска већина у Народној скупштини и спровести референдум. Нови Закон о финансирању политичких активности омогућиће контролу трошења буџетских средстава којима се финансирају политичке активности и спречити утицај финансијских  моћника на политички живот, рекао је шеф наше делегације у ПС СЕ.

Члан Сталне делегације, шеф Посланичке групе Напред Србијо Томислав Николић оценио је да је већина  закона које је усвојила Народна скупштина донета на брзину и у договору Владе и владајуће коалиције, без уважавања ставова опозиције. Такође је рекао да опозиционе странке немају простор у медијима за изношење својих ставова. Николић је изнео мишљење да је Републичка изборна комисија, коју бира Народна скупштина, прихватљиво решење и за предстојеће изборе. 

Члан наше делегације Наташа Вучковић указала је да Влада усваја оне амандмане опозиционих странака за које оцени да су прихватљиви и побољшавају текст предлога закона, док је Елвира Ковач истакла да изменама изборног законодавства није до краја поштована родна равноправност.

Са известиоцима ПС СЕ састали су се и представници владајуће коалиције Нада Колунџија, Бранко Ружић, Жељко Ивањи, Елвира Ковач и Момo Чолаковић. Највише речи било је о могућностима за рад  опозиције у Народној скупштини, посебно у њеном законодавном раду. 

Шеф Посланичке групе За европску Србију Нада Колуџија оценила је  да је  опозиција у једнаком положају у односу на позицију у Народној скупштини јер је у радним телима заступљена према броју мандата, као и да  има  више пословничких могућности за покретање иницијатива и посланичких питања. О томе говори податак да је међу усвојеним амандманима на предлоге закона велики број оних које је поднела опозиција.

На замерке опозиције да јој није омогућен приступ медијима, одговорила је да се  седнице Народне скупштине директно преносе и да су Законом о Народној скупштини и Пословником предвиђени и обезбеђени бољи услови за  рад.

Одговарајући на примедбе  известилаца да је велики број закона усвојен по хитном поступку, представници владајуће коалције навели су да је Влада готово једини предлагач закона. Стога настоје да примена тог института  буде изузетак, а не правило. Навели су податак да су око 40 одсто  закона предложених по хитном поступку успели да пребаце у редовну процедуру. У разговору је било речи и о стању  у медијима и потреби уређења медијског простора.   

У средишту пажње, у разговору представника опозиционих странака у Народној скупшини Милоша Алигрудића и Драгана Тодоровића са известиоцима Мониторинг комитета била су питања о корупцији, медијима, финансирању политичких странака, изборном систему и парламентарном животу у Србији. Алигрудић је оценио да се корупција неће моћи сузбити док се не реше проблеми у правосуђу. У овој области није дошло до суштинских промена, али охрабрује чињеница да су покренути поступци против неких лица за која се сумња да су била корумпирана. Што се тиче медија, истакао је да су они у приличној мери под утицајем владајуће коалиције и да и ту има корупције. Алигрудић је рекао да је у парламентарном животу и даље присутан недостатак правог дијалога и да не постоји агенда  у Народној скупштини, па посланици немају могућност да унапред сазнају када ће шта бити у процедури.

Осврћући се на нека од постављених питања, Драган Тодоровић је указао на тешкоће са којима се у Народној скупштини сусрећу посланици опозиције приликом покретања неких питања, као што су она везана за велике корупцијске афере и да је очигледно да су у тим аферама укључени људи из власти. Говорећи о изборима, оценио је да су сви досадашњи избори злоупотребљени од стране владајуће већине и да је Србија једина држава која нема јединствени бирачки списак.

Тодоровић је указао и на злоупотребе у медијима у којима готово да нема простора за опозицију и њене ставове.

Известиоци ПССЕ су у одвојеним сусретима разговарали и са народним посланицима Посланичке групе мањина Ризом Халимијем и Есадом Џуџевићем.

Народни посланик Риза Халими је са присутним известиоцима Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе разговарао о раду Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, о проблемима интеграције Албанаца у државне институције, о употреби службеног језика у правосуђу, као и о условима за повратак становништва на југ Србије. Халими је закључио да је неопходно покренути економски развој овог дела Србије, како би се спречио даљи одлазак и стимулисао повратак већ расељених породица. Народни посланик је истовремено обавестио присутне, да је процена локалне власти, да нема довољно обезбеђених услова за предстојећи Попис 2011. на територији општина  Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Народни посланик Есад Џуџевић упознао је присутне са потешкоћама у раду Националног савета бошњачке националне мањине. Народни посланик Џуџевић је члановима делегације поклонио ауторске примерке књиге, нагласивши да се у протеклих 20 година бавио правима бошњачке заједнице. Џуџевић је додао и да је књига резултат његовог рада и анализа уживања права санџачких Бошњака у Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5