Понедељак, 29. новембар 2010.

Известиоци Мониторинг комитета ПС Савета Европе посетили Народну скупштину

Ко-известиоци Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе за Србију Давит Харутинијан и Синика Хурскаинен бораве у званичној посети Републици Србији од 29. новембра до 2. децембра 2010. године.Ко-известиоци Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе за Србију Давит Харутинијан и Синика Хурскаинен бораве у званичној посети Републици Србији од 29. новембра до 2. децембра 2010. године. Првог дана званичне посете, ко-известиоци посетили су Народну скупштину Републике Србије и у одвојеним сусретима састали се са народним посланицима, представницима посланичких група.

На првом састанку са ко-известиоцима учествовали су: председница Посланичке групе За европску Србију Нада Колунџија, председник Посланичке групе Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија Бранко Ружић и представници Посланичке групе мањина Елвира Ковач и Посланичке групе Г17 ПЛУС Жељко Ивањи.

Поздравивши присутне, Нада Колунџија је изразила жељу да Република Србија из фазе мониторинга што пре дође до фазе пост мониторинга, истакавши да Србија чини све напоре у том процесу. Током сусрета, народни посланици упознали су ко-известиоце са реформским процесима у земљи на плану испуњавања обавеза и дужности које је Србија преузела чланством у Савету Европе. У разговору је оцењено да је Република Србија учинила напредак у области реформи које су важне на путу европских интеграција, али и да је потребно наставити са започетим реформама нарочито у области судства и изборног система. Нада Колунџија је истакла да је реформа судства била неопходна и да је Република Србија отворена за даљу сарадњу са ПССЕ у спровођењу тих реформи.

У наставку састанка, народни посланици разговарали су са ко-известиоцима о изборном систему у Србији, као и о проблему у вези са бланко посланичким оставкама. Нада Колуннџија је оценила да би реформа изборног система у Србији требало да буде завршена у првој половини 2011. године.

Народни посланици су оценили и да је током садашњег мандата Влада имала законодавну иницијативу, у којој су заједнички учествовали сви народни посланици, како у процесу израде нацрта закона, тако и у процесу доношења закона.

На састанку са представницима посланичких група Српске радикалне странке, Српске напредне странке и Либерално демократске партије, известици ПС Савета Европе интересовали су се за ставове ових посланичких група о преузетим обавезама и активностима које треба испунити до оконачење мониторинг мисије Савета Европе у Србији.

Представници наведених политичких група указали су да је опозиционим посланичким групама у Народној скупштини умногоме отежан рад. У прилог томе навели су да је доведен у питање јавни пренос седница, пошто се расправе о важним законима одлажу за касне сате, да је нови Пословник рестриктиван јер не оставља довољно времена да се изнесу ставови о појединим важним законским актима. Осим тога, формализован је институт постављања посланичких питања, пошто на њих нико од представника Владе или не одговара или су одговори уопштени.

Говорећи о недостацима парламентарног живота, указали су да велики број закона Влада предлаже по хитном поступку, тако да народни посланици немају довољно времена да се припреме,а често се спајају тачке дневног реда које нису међусобно повезане. Такође је указано на примену двоструких аршина у третирању бланко оставки народних посланика.

Изнета су и мишљења да је рад опозиционих посланичких група обесмишљен јер је, Одлуком о изменама броја чланова одбора, практично у сваком одбору владајућа коалиција обезбедила већину, па посланици ових странака бивају прегласани, иако је интенција Народне скупштине да се рад са пленарних седница преноси на одборе. Дневне редове седница Народне скупштине, са великим бројем тачака дневног реда, и преко 30, предлаже готово искључиво Влада, а посланичке иницијативе се одбијају.

Народна скупштина је усвојила велики број закона, мада нико не води рачуна о њиховом квалитету, истакли су народни посланици и указали да су посебно обесмишљени закони о регулаторним телима, која практично не функционишу.

У разговору су учествовали председник Посланичке групе Српска радикална странка Драган Тодоровић, заменик председника Посланичке групе Напред Србијо Јоргованка Табаковић и представник Либерално демократске партије Кенан Хајдаревић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1