25. јул 2021. шефица делегације Народне скупштине у ИСП Сања Лакић

25. јул 2021. шефица делегације Народне скупштине у ИСП Сања Лакић

Среда, 28. јул 2021.

Делегација Интерпарламентарне скупштине православља на заседању ИСП

Делегација Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља (ИСП) у саставу: Сања Лакић, шеф сталне делегације и Александар Чотрић, члан сталне делегације, учествовала је на 28. Генералној скупштини Интерпарламентарне скупштине православља, на Криту од 22. до 25. јула 2021. године.


Главна тема Генералне скупштине била је „Будућност света, будућност Европе након пандемије“. Заседању су присуствовали посланици парламената држава чланица ИСП, представници православне цркаве, међународних парламентарних организација, као и представници локалних власти.

У свом обраћању на Генералној скупштини, шеф сталне делегације Народне скупштине у ИСП Сања Лакић истакла је задовољство што је Србија била домаћин састанка Међународног секретаријата, председника одбора и известилаца ИСП у јуну ове године, као првог догађаја након побољшања ситуације са пандемијом изазване вирусом Ковид-19. Лакић је истакла да се Србија успешно бори са корона вирусом јер је обезбедила сву потребну медицинску опрему и саградила три велике ковид болнице. Навела је и да је Србија помагала и региону у борби са овим вирусом, као и да је Београд постао регионални центар за вакцинацију.

Члан сталне делегације Александар Чотрић истакао је да ће свет после пандемије корона вируса заиста бити другачији, као и да ће се на међународном плану још водити здравствена и економска борба. Навео је да државе света никада нису биле повезаније него данас, јер целокупно човечанство дели заједничку судбину. Указао је да ће у будућности бити најважније две теме: прва је да ли ће бити новог таласа пандемије и како ћемо се изборити и припремити за њега и и друга тема је економски опоравак.


Фото галерија