Србија домаћин Скупштине Интерпарламентарне уније 13-17. октобра


Република Србија биће домаћин 141. заседања Скупштине Интерпарламентарне уније од 13. до 17. октобра 2019. године.
Заседање у Београду биће одржано на 130. годишњицу ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације, чији је Србија члан готово од самог оснивања организације 1889. године.
Очекује се да ће заседање у Београду окупити више од 100 парламентарних делегација из читавог света, међу којима велики број председника и потпредседника парламената, односно укупно око 1.500 чланова делегација.
Тако ће Београд после 56 година поново бити домаћин годишњег заседања ове међународне парламентарне организације, будући да је 52. Скупштина ИПУ била одржана у Београду 1963. године.
Заседање Интерпарламентарне уније у Београду уједно је прво заседање у једној европској земљи изван Женеве након 20 година, имајући у виду да је последње заседање у европској држави одржано 1999. године у Немачкој.

Активности

 • Понедељак, 14. октобар 2019.

  Гојковић са председником Парламента Републике Кореје

  Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се са председником Народне скупштине Републике Кореје Хи Сангом Муном, коме је захвалила на учешћу делегације Републике Кореје на 141. заседању ИПУ.

 • Понедељак, 14. октобар 2019.

  Гојковић са председницима парламената

  Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се са председницима парламената Краљевине Бахреин и Народне Републике Бангладеш, као и председником Парламента Краљевине Саудијске Арабије, који учествују на 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду.

 • Понедељак, 14. октобар 2019.

  Обраћање народних посланица Сандре Божић и Јелене Мијатовић на Форуму младих парламентараца

  Народне посланице Сандра Божић и Јелена Мијатовић учествовале су на Форуму младих парламентараца, који је одржан у оквиру 141. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Београду.
Међународни дан демократије


Интерпарламентарна унија ће 15. септембра 2019. године прославити Међународни дан демократије.
Као и свих тематских дана у овој години и овај догађај је поводом 130. годишњице од оснивања ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације и представљ део светске парламентарне кампање чији је циљ да допре до 46.000 парламентарца у свету.
Међународни дан демократије такође је прилика да се сетимо и предузмемо активности за јачање слогана ИПУ:
„За демократију. За свакога.“
Интерпарламентарна унија је покренула Међународни дан демократије, а успостављен је резолуцијом коју је Генерална скупштина УН усвојила 2007. године, подстичући све земље да јачају и учвршћују демократију. Универзална декларација ИПУ о демократији усвојена је у септембру 1997. године у Каиру, а у марту 1994. године Декларацију о критеријумима за слободне и фер изборе.

Универзалнa декларацијa о демократији

Декларација о критеријумима за слободне и фер изборе


Откако је први пут успостављен тај дан, широм света су одржане стотине парламентарних догађаја. Они укључују такмичења у фотографији, радионице за децу, дебате уживо на телевизији, телефонска укључења на радију и састанке са организацијама цивилног друштва.