Србија домаћин Скупштине Интерпарламентарне уније 13-17. октобра


Република Србија биће домаћин 141. заседања Скупштине Интерпарламентарне уније од 13. до 17. октобра 2019. године.
Заседање у Београду биће одржано на 130. годишњицу ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације, чији је Србија члан готово од самог оснивања организације 1889. године.
Очекује се да ће заседање у Београду окупити више од 100 парламентарних делегација из читавог света, међу којима велики број председника и потпредседника парламената, односно укупно око 1.500 чланова делегација.
Тако ће Београд после 56 година поново бити домаћин годишњег заседања ове међународне парламентарне организације, будући да је 52. Скупштина ИПУ била одржана у Београду 1963. године.
Заседање Интерпарламентарне уније у Београду уједно је прво заседање у једној европској земљи изван Женеве након 20 година, имајући у виду да је последње заседање у европској држави одржано 1999. године у Немачкој.

Активности

 • Уторак, 15. октобар 2019.

  Гојковић се састала са потпредседником Свекинеског народног конгреса

  Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са делегацијом Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине на челу са потпредседником Свекинеског народног конгреса Хао Минђином.

 • Уторак, 15. октобар 2019.

  Чланови делегације Народне скупштине у ИПУ присуствују наставку генералне дебате на 141. Скупштини ИПУ

  Чланови делегације Народне скупштине у Интерпарлaментарној унији Младен Грујић, др Милорад Мијатовић, Гордана Чомић, Сандра Божић, Јелена Мијатовић и проф. др Снежана Богосављевић Бошковић присуствују наставку генералне дебате на 141. Скупштини ИПУ у Београду.

 • Уторак, 15. октобар 2019.

  Обележено 130 година ИПУ

  У оквиру Генералне дебате 141. заседања Интерпарламентарне уније обележено је 130 година постојања ИПУ, као најстарије међународне парламентарне организације, а председница Скупштине Србије је рекла да јој је задовољство да овај важан историјски датум, када се сећамо прве конференције у Паризу, када је рођена визија повезивања народа различите културе, језика, вере, навика и обичаја кроз парламентарну сарадњу, данас обележавамо уверени у снагу наше организације и њену кључну улогу у актуелном времену.
Међународни дан демократије


Интерпарламентарна унија ће 15. септембра 2019. године прославити Међународни дан демократије.
Као и свих тематских дана у овој години и овај догађај је поводом 130. годишњице од оснивања ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације и представљ део светске парламентарне кампање чији је циљ да допре до 46.000 парламентарца у свету.
Међународни дан демократије такође је прилика да се сетимо и предузмемо активности за јачање слогана ИПУ:
„За демократију. За свакога.“
Интерпарламентарна унија је покренула Међународни дан демократије, а успостављен је резолуцијом коју је Генерална скупштина УН усвојила 2007. године, подстичући све земље да јачају и учвршћују демократију. Универзална декларација ИПУ о демократији усвојена је у септембру 1997. године у Каиру, а у марту 1994. године Декларацију о критеријумима за слободне и фер изборе.

Универзалнa декларацијa о демократији

Декларација о критеријумима за слободне и фер изборе


Откако је први пут успостављен тај дан, широм света су одржане стотине парламентарних догађаја. Они укључују такмичења у фотографији, радионице за децу, дебате уживо на телевизији, телефонска укључења на радију и састанке са организацијама цивилног друштва.