16. септембар 2021. Председник Одбора Народне скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић у посети Љубљани

16. септембар 2021. Председник Одбора Народне скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић у посети Љубљани

Четвртак, 16. септембар 2021.

Вујадиновић у посети Љубљани

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Милимир Вујадиновић у посети је Љубљани, Република Словенија, на позив председника Савеза Срба Словеније Владимира Кокановића, где се јуче састао са представницима Срба у Републици Словенији и присуствовао потписивању Декларације о сарадњи српских друштава у Републици Словенији.


Председник Одбора за дијаспору и Србе и у региону Милимир Вујадиновић рекао је да је потписивањем Декларације о сарадњи српских друштава у Словенији послата порука јединства и окупљености око матице Србије. Вујадиновић је Дан српског јединства, слободе и националне заставе прославио у Љубљани заједно са Србима из Словеније и присуствовао потписивању Декларације, а данас наставља разговоре у словеначком парламенту о статусу Срба у овој земљи.

“Јуче је био историјски дан у Љубљани. Трудили смо се да на Дан српског јединства, слободе и националне заставе ниједан Србин на свету не остане сам, а посебно не тамо где живе у великом броју. Потписивањем Декларације наша друштва у Словенији су уједињена у њиховом деловању, без обзира који део популације окупљали и без обзира да ли долазили из Србије, Црне Горе, Македоније, Републике Српске, те јединствена у очувању српског националног идентитета и културе, полазећи од тога да је Србија матица око које се окупљају”, рекао је Вујадиновић.

Он је истакао да Срби у Словенији виде напредак Србије на челу са председником Александром Вучићем, те да су поносни на ту чињеницу, као и да осећају бенефите од напретка матице.
Вујадиновић је навео да предстоји борба пред органима Словеније за бољи статус Срба и признавање као националне мањине.

“Добијањем тог статуса Срби би били највећа национална мањина. Тај статус у Словенији данас имају италијанска и мађарска национална мањина. У Словенији је између 70.000 и 150.000 Срба, тачан број није познат, јер на попису нису имали могућност да се изјасне као Срби, што говори о важности наше заједнице”, подсетио је Вујадиновић.

У наставку посете, председник одбора Милимир Вујадиновић данас ће разговарати са представницима законодавне власти Словеније које ће још једном замолити да словеначка држава уважи захтеве српске заједнице у Словенији и омогући њихово слободно изјашњавање о националној припадности и добијање статуса националне мањине.

“Све, наравно, на основу словеначких закона који полазе од принципа аутохтоности, јер су Срби у Словенији аутохтони народ са коренима у Белој Крајини још од почетка 16. века. Волели бисмо да они у Словенији имају онакав статус какав словеначка мањина има у Србији. Сматрамо да су ови људи пре свега богатство и корист Словеније и понос државе Србије, те мост у развијању још бољих односа две пријатељске државе”, поручио је Вујадиновић.

Председник Савеза Срба Словеније, Владимир Кокановић истакао је да Декларација о темељним принципима даље сарадње подразумева споразум о сарадњи друштава на очувању српске традиције и културе, што заправо значи јединство око најважнијих националних питања у Словенији, за које ће се од сада сви заједно борити ради остваривања статусних питања и изразио задовољство због чињенице да је са њима био председник Одбора Народне скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, јер је то порука да матица Србија заједно са Републиком Српском води рачуна о највиталнијим националним интересима Срба у Словенији.

“На овај начин шаљемо поруку и матици и свим Србима у региону и свету да Срби нису дубоко подељен, већ јединствен народ око најважнијих националних питања и љубави према матици”, казао је Кокановић.

Савез српских друштава Словеније и Савез Срба Словеније јуче су у потписивањем Декларације о сарадњи у Љубљани обележили Дан српског јединства, слободе и националне заставе и одлучили да заједнички делују, остављајући иза себе дугогодишње несугласице међу српским друштвима у Словенији.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4