20. мај 2021. Вујадиновић и Вујовић у посети Мостару

20. мај 2021. Вујадиновић и Вујовић у посети Мостару

Четвртак, 20. мај 2021.

Вујадиновић и Вујовић у посети Мостару

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Милимир Вујадиновић састао се данас са представницима Срба у Мостару са којима је разговарао о положају српског народа, те очувању српске културе, језика и идентитета у овом граду и поручио да ће Србија, као и до сада, наставити помагати српску заједницу у долини Неретве.


Вујадиновић је рекао да је данашња посета Мостару историјски тренутак јер се коначно, после тешких дешавања из деведесетих година дочекало и то да се представници државних органа Србије састану са легитимно изабраним политичким представницима Срба у Мостару.

Вујадиновић наглашава да Србија сада покушава пренети све бенефите када је у питању привредни и економски напредак који је видан под политичком палицом председника Србије Александра Вучића на српски народ где год он живео у окружењу.

„Срби су вероватно један од народа који је полицентричан као ниједан други на Балкану и који живи у много земаља, али ми желимо да оно што је напредак Србије осете наши људи где год они да живе“, поручио је Вујадиновић.

Подсећа да Србија у Мостару финансира велики број удружења, али и Саборну цркву која је, како каже, симбол Мостара онакав какав треба бити.

„Напредак српског народа са собом вуче и напредак оних који живе са њим. Није циљ направити сегрегацију Срба у било ком делу. Циљ је напретком српског народа помоћи напредак свих других и једино то је будућност“, закључио је Вујадиновић.

Заменик председника Градског већа Мостара Велибор Миливојевић рекао је да ово није посета гостију него браће из Србије јер је данашњи долазак континуитет и начин на који Срби из Србије подржавају Србе у региону.

„Сигуран сам да ће и подршка Србије бити настављена и да ће у наредном периоду Мостар и више бити у фокусу Србије“, рекао је Миливојевић.

Председник „Просвјете“ Сања Бјелица Шаговновић захвалила се Вујадиновићу и Вујовићу на посети и интересу за Мостар.

Она је навела да „Просвјета“ и „Гусле“ заједно са Српском православном црквом организују бројне културне и образовне садржаје и на тај начин раде на очувању српског идентитета у Мостару.

„До сада смо увијек имали подршку Републике Србије у свему што радимо, а надамо се да ће тако бити и убудуће. Трудимо се да Срби у Мостару имају мјесто које заслужују и да ћемо убрзо имати помаке на сваком пољу. Желимо да ставимо фокус на српску заједницу у Мостару и да уз помоћ Републике Србије стварамо боље услове и амбијент за живот, не само српске заједнице, већ свих грађана Мостара“, казала је Бјелица Шаговновић.

У делегацији Србије, осим Вујадиновића, био је и Радослав Вујовић, помоћник генералног секретара, руководилац Сектора за законодавство у Скупштини Републике Србије, а данашњем састанку су присуствовали конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, мостарски парох Радивоје Круљ, заменик председника Градског већа Мостара Велибор Миливојевић, председник СПКД „Просвјета“ Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић, председник СПКУД „Гусле“ Радислав Тубић, председник Координације Срба Мостар Душан Голо и секретар Координације Олег Беловић.

Састанак је одржан у Владичанском двору у Мостару, а Вујадиновић и Вујовић су након састанка обишли и Саборну цркву Свете Тројице у Мостару чију обнову помаже Република Србија, те Просвјетину школу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 10. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја