Четвртак, 19. мај 2011.

Публикације из области безбедности представљене народним посланицима

Поздравне говоре одржали су Марко Ђуришић, члан Одбора за одбрану и безбедност, др Тања Мишчевић, државна секретарка у Министарству одбране и Мадис Ваинома, в.


Поздравне говоре одржали су Марко Ђуришић, члан Одбора за одбрану и безбедност, др Тања Мишчевић, државна секретарка у Министарству одбране и Мадис Ваинома, в.д. шефа Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији. О публикацијама су говорили и бригадни генерал Милан Мојсиловић, заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије и бригадни генерал Младен Вуруна, начелник Војне академије.

Члан Одбора за одбрану и безбедност Марко Ђуришић оценио је да ће Информатор о систему одбране у великој мери помоћи народним посланицима у обављању свог посла, с обзиром на важну улогу коју Народна скупштина и нарочито Одбор за одбрану и безбедност имају у демократској и цивилној контроли сектора безбедности. Зборник радова је значајан јер показује жељу Србије да постане активан учесник у европском систему безбедности, закључио је Ђуричић.

Тања Мишчевић, државна секретарка у Министарству одбране указала је да Информатор доприноси транспарентности рада Министарства одбране и Војске Србије. Зборник радова говори о доприносу демократизације Србије и постизања европских стандарда на пољу безбедности и одбране.

Мадис Ваинома, в.д. шефа Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији, истакао је да је израда Информатора веома корисна, јер пружа основне информације о систему одбране у Србији и организационе структуре Министарства одбране. Он уједно олакшава комуникацију, јер садржи и јединствени именик контаката у Министарству и Војсци. Мисија ОЕБС-а подржала је издавање Информатора и зборника радова „Безбедносни и одбрамбени аспекти прикључења Републике Србије Европској унији“ у циљу унапређења истраживачких капацитета и подршке дебати на пољу одбране и безбедности. Ваинома је закључио да је битно што су публикације презентоване у Народној скупштини, због улоге коју она има на пољу демократске и цивилне контроле ресора одбране.

Бригадни генерал Милан Мојсиловић, заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије и бригадни генерал Младен Вуруна, начелник Војне академије, истакли су да Информатор пружа значајне и корисне информације о организацији и надлежности државних органа у области одбране. Безбедносни изазови и претње у савременом свету говоре о дубокој међусобној зависности држава, као и о зависности између држава и цивилног сектора. Информатор ће такође бити веома користан и за студенте Војне академије, посебно имајући у виду процес хармонизације војног образовања са системом средњег и високог образовања у Србији.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2