10. март 2022. Учесници састанка

10. март 2022. Учесници састанка

Четвртак, 10. март 2022.

Информација са састанка чланова Надзорног одбора за изборну кампању са представницима ODIHR

Чланови Надзорног одбора за изборну кампању одржали су састанак са представницима Посматрачке мисије ODIHR.


Састанак је заказан на иницијативу Посматрачке мисије ODIHR. Током састанка покренуто је више тема које се односе на рад Назорног одбора за изборну кампању. Представници Посматрачке мисије били су заинтересовани да се детаљније упознају са мисијом и начином рада Надзорног одбора (динамика састајања, процес одлучивања, и сл), овлашћењима за интервенисање (на пример према медијској пристрасности), кључним налазима Надзорног одбора у досадашњем раду, препорукама за медијску покривеност изборне кампање, изазовима са којима се суочава Надзорни одбор, сарадњи са Привременим надзорним телом за праћење медија током изборне кампање и сарадњи са Регулаторним телом за електронске медије.

Шеф Посматрачке мисије Даглас Вејк упознао је присутне са мандатом Мисије која је присутна у Републици Србији од 23. фебруара 2022. године, када је и одржана прва конференција за медије. Мисија борави у Републици Србији, на позив Републике Србије и Републичке изборне комисије. У овом тренутку у Београду налази се 15 представника Мисије и 26 дугорочних посматрача на целој територији Републике Србије ради непристрасног посматрања изборног процеса и имплементације међународних обавеза. У складу са методологијом ODIHR, за недељу дана биће објављен први извештај којим ће бити обухваћен период од децембра месеца 2021. године, када је Мисија за процењивање потреба боравила у Београду. Вејк је најавио да се непосредно пре избора, који се одржавају 3. априла 2022. године, очекује долазак 250 краткорочних посматрача из држава чланица ОЕБС као и три парламентарне делегације из ОЕБС, Савета Европе и Европског парламента. У понедељак, 4. априла 2022. године, ODIHR ће објавити прелиминарни извештај и исти представити на прес конференцији којој ће присуствовати и представници наведених парламентарних делегација, а два месеца по одржавању избора, биће објављен коначан извештај са препорукама, како би помогли Републици Србији да унапреди изборни процес.

Председник Надзорног одбора за изборну кампању Светислав Гонцић информисао је присутне о саставу Надзорног одбора, начину рада и надлежностима и указао да, имајући у виду да овај одбор има извесни континуитет у раду, односно искуство стечено током парламентарних избора одржаних 2020. године, постоје одређене идеје о унапређењу рада Надзорног одбора које ће у овом мандату бити и примењене. Он је истакао да Надзорни одбор, имајући у виду своје законом дефинисане надлежности, настоји да оствари и унапреди контакте са свим заинтересованим странама и да је у потпуности отворен за сарадњу са свим субјектима. У том смислу, Надзорни одбор је путем саопштења за јавност претходне недеље позвао све заинтересоване стране да се обрате овом одбору у циљу унапређења како његовог рада тако и целокупног изборног процеса.

По питању улоге и надлежности Надзорног одбора, члан Надзорног одбора Проф. др. Миодраг Савовић истакао је да тренутно постоје четири тела у изборном процесу која за функцију имају унапређење изборног процеса: Републичка изборна комисија (РИК), Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), Привремено надзорно тело за праћење медија и Надзорни одбор за изборну кампању, те да је потребно направити посебну дистинкцију између Привременог надзорног тела за праћење медија и Надзорног одбора, посебно имајући у виду да је Привремено надзорно тело за праћење медија резултат одређених политичких компромиса, док је Надзорни одбор образован у складу са Законом о избору народних посланика којим су дефинисане његове надлежности. Када је реч о природи надлежности ова два тела, он је указао да је Привремено надзорно тело за праћење медија саветодавно тело, док је Надзорни одбор контролно тело, те да када је реч о медијима, Привремено надзорно тело за праћење медија може да даје препоруке, док Надзорни одбор као контролно тело може да налаже и предузима одређене мере.

У наставку разговора, председник Надзорног одбора информисао је саговорнике да Надзорни одбор има исте надлежности и по питању председничких избора, да тај одбор као добру праксу од претходних парламентарних избора у свом раду користи извештаје Регулаторног тела за електронске медије које ово тело редовно објављује, као и да ће ускоро бити организован састанак чланова овог одбора са представницима Привременог надзорног тела за праћење медија имајући у виду неке од заједничких надлежности. Када је реч о досадашњем раду Надзорног одбора и обраћању овом одбору актера изборног процеса, председник Надзорног одбора истакао је да је изборни процес још на почетку, као и да се пуни замах активности тек очекује у наредном периоду. Он је информисао саговорнике и да се овом одбору обратила једна политичка странка са захтевом из његове надлежности и да ће тај захтев бити предмет разматрања на седници Надзорног одбора.

Члан Надзорног одбора Јелена Миленковић Орлић информисала је саговорнике да се сви записници са седница Надзорног одбора објављују на веб презентацији Надзорног одбора која је део веб презентације Народне скупшштине, да се поред записника, ту објављују и све информације и документи који настају у раду овог одбора, као и да свако може да се обрати Надзорном одбору путем мејла који је доступан на веб презентацији. Она је истакла и да је Надзорни одбор, након свог конституисања 28. фебруара 2022. године, позвао све учеснике у изборном процесу, укључујући и невладине организације, да се обрате Надзорном одбору који своју улогу схвата веома озбиљно јер, поред поштовања законом прописаних надлежности, он уједно креира и праксу деловања која ће се примењивати у будућности. У наставку је истакла и да ће Надзорни одбор на наредној седници која ће уследити после овог састанка, разматрати одређене препоруке које се односе на све актере који учествују у изборној кампањи, а тичу се како информисања јавности о програмима политичких партија тако и тзв. „функционерске кампање“. Такође, указала је и да је нови Закон о избору народних посланика решио одређене нејасноће које су постојале у претходном закону а тичу се питања надлежности Надзорног одбора над медијима, односно да је Закон сада јасно дефинисао да је Надзорни одбор надлежан само за рад јавних медијских сервиса Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводина.

Испред Посматрачке мисије ODIHR састанку су присуствовали Даглас Вејк, шеф мисије, Марек Мрачка, медијски аналитичар, Димитру Лазур, медијски аналитичар, Димитрије Болта, асистент медијских аналитичара и Слађана Бурсаћ, асистент шефа Мисије и преводилац.

Испред Надзорног одбора за изборну кампању састанку су присуствовали Светислав Гонцић, председник и чланови Надзорног одбора: Борис Бајић, Марјан Јовановић, Јелена Миленковић Орлић, Проф. др. Миодраг Савовић, Александар Стаматовић и Самра Фетаховић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2