Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић отворила годишње заседање Парламентарне скупштине ПД ЦЕИ

Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић отворила годишње заседање Парламентарне скупштине ПД ЦЕИ

Четвртак, 10. новембар 2011.

Председница НСРС отворила годишње заседање ПС Парламентарне димензије ЦЕИ

Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић отворила је годишње заседање Парламентарне скупштине Парламентарне димензије Централно-европске иницијативе, које се са темом „Перспективе развоја ЦЕИ“, у организацији Народне скупштине, одржава у Београду, 10. и 11. новембра 2011. године.


Парламентарна скупштина ПД ЦЕИ треба да пружи одговор на нова глобална дешавања и актуелне финансијске изазове и да визију реформисања и унапређења рада ЦЕИ, како би организација наставила и даље успешно да ради на остваривању својих циљева.

Отварајуће заседање, председница Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић истакла је да Народна скупштина Републике Србије у потпуности уважава степен мултилатералне парламентарне сарадње и њеног утиција на националне државе, регионалне и светске токове:

„То смо показали и чињеницом да смо током 2011. године били домаћини Парламентарне скупштине ОЕБС, али и начином на који смо организовали овај велики догађај. Република Србија, апосебно Народна скупштина Републике Србије, наставиће да даје подршку раду регионалним организацијама и пружа допринос релизацији њихових циљева.

Поштовани гости, у овом тренутку један од главних наших спољно-политичких приоритета јесте приближавање Европској унији. Србија, као уосталом и друге чланице ЦЕИ, сматра да је политика сарадње и приближавања ЕУ важан корак у погледу стварања једне нове Европе, и то као континента мира, политичке стабилности, поштовања људских права и економског просперитета.

У контексту остваривања овог приоритета улога парламената је незамењива. Народна скупштина Републике Србије уложила је максималне напоре у хармонизовању нашег законодавства и пружила изразит допринос приближавању Србије Европској унији. Са поносом бих вас информисала да је овај сазив Народне скупштине Републике Србије усвојио 177 законских аката којима се наш правни систем усклађује са правним системом ЕУ. Посебно бих нагласила да је Европска комисија вредновала наш рад и предложила да се Србији додели статус кандидата за чланство. То је важан искорак напред који схватамо као валоризацију нашег рада, као и додатни подстрек за наставак реформи.

Искористила бих ову прилику и да укажем на значај и енергију коју као држава улажемо у погледу развоја добросуседских односа и регионалне сарадње, што смо показали и доношењем декларације о Сребреници, али и нашим активностима на питањима заштите животне средине, научне сарадње, развоја културе и сл. Управо на основу овога на најбољи начин види се подударање наших циљева и циљева ове организације. Сматрамо да је ЦЕИ незамењива платформа за наш заједнички рад.

Нови односи у свету диктирају потребу за осмишљавањем нове визије развоја ЦЕИ. Било би корисно ојачати утицај Централно европске иницијативе, интензивирати сарадњу са старим и успоставити сарадњу са новим партнерима, регионалним и глобалним међународним организацијама и прилагодити се новој гео-политичкој стварности и изазовима које доноси модерно доба. Уверена да радом на остваривању оснивачких циљева Парламентарне димензије ЦЕИ истовремено радимо на бољој и квалитетнијој будућности свих земаља чланица и нашим заједничким спољно-политичким интересима, желим Вам још једном пуно успеха у раду и пријатан боравак у Србији“.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3