17. септембар 2021. Председница Одбора за уставна питања и законодавство у разговору са шефом политичког сектора Делегације ЕУ у Србији

17. септембар 2021. Председница Одбора за уставна питања и законодавство у разговору са шефом политичког сектора Делегације ЕУ у Србији

Петак, 17. септембар 2021.

Председница Одбора за уставна питања и законодавство разговарала са шефом политичког сектора Делегације ЕУ у Србији

Председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић, разговарала је у Народној скупштини са шефом политичког сектора Делегације ЕУ у Републици Србији Дирком Лоренцом о досадашњем току процеса промена Устава у Републици Србији у области правосуђа, као и о активностима Одбора за уставна питања и законодавство у том поступку.


Јелена Жарић Ковачевић је навела да је у досадашњем процесу постигнут висок степен транспарентности, инклузивности и јавности. Указала је да су током ове недеље одржана четири јавна слушања на којима су разматрани текст акта о промени Устава Републике Србије и текст уставног закона за спровођење Устава Републике Србије, који је Одбор усвојио на предлог Радне групе за израду акта о промени Устава Републике Србије. Жарић Ковачевић је истакла да су на јавним слушањима, поред стручне јавности, учествовали и грађани и представници невладиних организација, који су давали конкретне и конструктивне предлоге и коментаре.

Она је навела и да ће се седница Одбора за уставна питања и законодавство, на којојој ће се утврдити текста акта о промени Устава Републике Србије и текст уставног закона за спровођење Устава Републике Србије, који ће Одбор доставити председнику Народне скупштине, ради подношења захтева за мишљење Венецијанској комисији, одржати током следеће недеље, како би се сумирали сви предлози учесника јавних слушања.

Председница Одбора је указала и да ће Радна група за израду акта о промени Устава Републике Србије наставити и у наредном периоду да сарадђује са члановима Одбора за уставна питања и законодавство.

Она је саговорника упознала и са поступком који следи након позитивног мишљења Венецијанске комисије на предложене акте. Одбор, након тога, усваја Нацрт акта о промени Устава Републике Србије и Нацрт уставног закона за спровођење Устава Републике Србије, који шаље председнику Народне скупштине, а он заказује седницу на којој ће се ти нацрти аката разматрати. Уколико буду усвојени са двотрећинском подршком народних посланика, председник Народне скупштине заказује републички референдум, на којем ће се грађани изјашњавати о поднетим предлозима уставних рефортми у обалсти правосуђа.

Представник Делегације ЕУ у Републици Србији Дирк Лоренц похвалио је рад Одбора и Радне групе, истичући важност уставних промена, као кључног елемента у процесу реформе владавине права.