7. јул 2021. Чланови ПГП са Русијом са амбасадором Руске Федерације у Србији Њ.Е. Александром Боцан-Харченком

7. јул 2021. Чланови ПГП са Русијом са амбасадором Руске Федерације у Србији Њ.Е. Александром Боцан-Харченком

Среда, 7. јул 2021.

Билатерални односи Србије и Русије на историјски највишем нивоу потврдио амбасадор Русије члановима ПГП са Русијом

Посланичка група пријатељства са Русијом састала се, у Дому Народне скупштине, са амбасадором Руске Федерације у Србији Њ.Е. Александром Боцан-Харченком.


Председник ПГП са Русијом Милован Дрецун нагласио је да је та група најбројнија у парламенту са чак 154 чланова, што показује интересовање народних посланика за унапређење билатералних и пријатељских односа две земље. Он је нагласио да Народна скупштина велику пажњу посвећује парламентарној дипломатији. У прилог томе, како је навео, сведочи и потписивање Протокола о сарадњи са Посланичком групом пријатељства у Државној Думи и Савету Федерације.

“Развијање парламентарне сарадње преко посланичких група пријатељстава ће нам бити приоритет у наредном периоду. Посланичке групе пријатељстава имају велики капацитет да допринесу развоју свеукупних билатералних односа, који су иначе изузетно добри између Русије и Србије“, рекао је Дрецун. Посебно је нагласио важност континуираног унапређења сарадње у областима културе, спорта, образовања и економије.

Он је изразио захвалност Руској Федерацији што пружа Србији подршку на очувању територијалног интегритета и спречавању коначне сецесије Косова и Метохије, тамо где то најпре може да се учини, а то је у Уједињеним нацијама. Амбасадор је нагласио да ће Русија остати веома активна по том питању и спречити планове и кораке од стране Запада, те да је компромис једино прихватљиво решење. Дрецун је истакао да је за Србију подршка Русије од пресудног значаја, и у прилог томе изнео низ података који сведоче о тешкој ситуацији Срба на Косову.

Амбасадор Руске Федерације истакао је задовољство на прилици да се састане и размени мишљење са народним посланицима шта може да се учини у циљу побољшања парламентарне, али и свеобухватне сарадње Русије и Србије, без обзира што је она у овом тренутку на највишем историјском нивоу. Он је нагласио да се политички односи две земље развијају на најбољи начин и да никада до сада нису били на нивоу на ком су односи између председника Србије и председника Русије. Амбасадор је најавио да се до краја године очекују посете министра одбране Сергеја Шојгуа, министра спољних послова Сергеја Лаврова и министра унутрашњих послова Владимира Александровича Колоколтсева. Најавио је и посету министра културе Олге Борисовнов Љубимове, те да ће у том периоду бити организован Руско-Српски културни форум и Дани Духовне културе Русије и Србије.

Амбасадор је изразио задовољство што упркос пандемији која је у једном тренутку зауставила светску привреду, ни један пројекат између Србије и Русије није прекинут.

Говорећи о војно-техничкој сарадњи, амбасадор је рекао да је она на највишем нивоу и да има садржаје који се најбоље уклапа у програм председника Владе Републике Србије, који је потпуно подржан од стране Народне скупштине. Како је навео завршавају се неопходне процедуре за потписивање међувладиног договора за отварање представништва министарства одбране Русије у Републици Србији, које ће се бавити развојем војно-техничке сарадње.

Амбасадор сматра да постоји простор и за унапређење сарадње у области привреде и посебно пољопривреде.

„Унапређење сарадње у области пољопривреде има стратешки карактер, посебно из аспекта заједничког изласка на тржиште трећег света“, рекао је Амбасадор.

Саговорници су се сложили да је парламентарна сарадња, која би укључила низ регионалних активности, веома значајана. Амбасадор је истакао да је након избора у Руској Федерацији, планирано заседање заједничке Комисије и Народне скупштине Републике Србије, које би било организовано у Москви.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1