7. фебруар 2012. Представљање извештаја „Процена процеса доношења закона и израде прописа у Републици Србији“

7. фебруар 2012. Представљање извештаја „Процена процеса доношења закона и израде прописа у Републици Србији“

Уторак, 7. фебруар 2012.

Представљен процес доношења закона и израде прописа у Републици Србији

Извештај под називом „Процена процеса доношења закона и израде прописа у Републици Србији“, израђен у сарадњи Законодавног одбора и ОЕБС – ОДИХР (Канцеларија за демократске институције и људска права при ОЕБС), презентован је данас у Дому Народне скупштине.


Скуп је отворио председник Законодавног одбора Народне скупштине Влатко Ратковић, а уводне напомене дала је председница Народне скупштине Републике Србије, проф. др Славица Ђукић Дејановић, која је поздравила представнике ОЕБС и остале учеснике скупа. Посебно је нагласила да је овај скуп значајан за све који учествују у законодавном процесу и да ће допринети да се у будућем раду више негује дух парламентаризма.

Обраћајући се присутнима, директор Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) при ОЕБС-у, амбасадор Јанез Ленарчич је оценио да је позив из Народне скупштине да ОЕБС учествује у процени процеса доношења закона, доказ колико је за парламент важно да има отворен, транспарентан и демократски законодавни процес. Он је посебно истакао да је процес реформе законодавства и доношења закона дугорочан и да захтева политичку подршку и ангажовање државних институција и невладиног сектора.

Заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији Томас Мор подсетио је да активности ОЕБС у Србији имају за циљ да се грађани и цивилно друштво укључе у рад парламента. Подсетио је да је Србија усвојила преко 700 закона и да успешно спроводи процес реформе правног система.

О раду ОДИХР на законодавним процесима и питањима управљања прописима говорио је Томас Венен, шеф Одељења за демократизацију, ОЕБС ОДИХР. Он је оценио да је Законодавни одбор, уз подршку председнице Народне скупштине, препознао значај реформи законодавног процеса у процесу европских интеграција Србије.

Марта Ахлер, шефица Законодавне секције ОДИХР упознала је учеснике скупа са Извештајем о процени израде прописа и законодавном процесу у Србији, као и методологијом и даљим активностима. По њеном мишљењу, Извештај није сам себи циљ, већ се њиме отвара простор за даље активности. Извештај садржи препоруке, а не крајња решења до којих, како је истакла, треба сами да дођемо. Марта Ахлер је најавила да ће Законодавни одбор организовати радионице из области које се сматрају приоритетним, као што су консултовање јавности у изради закона, надзорна улога Народне скупштине, сарадња и координација између законодавне и извршне власти и сам процес израде и доношења закона.

О улози Законодавног одбора у законодавном процесу и мотивацији за рад на Процени говорио је Влатко Ратковић, председник Законодавног одбора. Он је посебно указао на значај амандмана за коначна решења у закону и навео да их, према статистици, предлажу углавном опозициони посланици. Методологија израде прописа је, по његовој оцени, веома значајна за квалитет донетих закона.

Кад је реч о невладионом сектору, Ратковић је рекао да се њихово значајније учешће очекује у наредном скупштинском сазиву, нарочито после усвајања закона о референдуму и народној иницијативи.

Експерти ОДИХР, професори Џон Бејтс и Луциус Мадер су на крају презентације детаљно представили најзначајније налазе и препоруке Процене израде прописа и законодавног процеса у Србији и након тога је обављена дискусија.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја