22. мај 2021. Делегација Народне скупштине у службеној посети Албанији

22. мај 2021. Делегација Народне скупштине у службеној посети Албанији

Понедељак, 24. мај 2021.

Вујадиновић посетио Србе у Албанији - Даћемо све од себе да им помогнемо да сачувају своје српско име

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Милимир Вујадиновић током викенда боравио је у службеној посети Албанији где се у Тирани и Скадру састао са представницима српских удружења.


У амбасади Србије у Тирани је разговарао са сународницима из удружења „Скадарлија“ из Тиране, на челу са Салком Брајовићем, Србином родом из Скадра.

„Веома је тешко данас бити Србин и чувати српско име у Албанији. Када би Срби у Албанији, којих има више хиљада, уживали бар пола права која уживају Албанци у Србији, били би пресрећни. Урадићемо све да им помогнемо да сачувају своје име и вековно присуство у Албанији“, изјавио је Вујадиновић.

У граду Скадру, опеваном у многим српским народним песмама, данас живи малобројна српска заједница која своје име и културу љубоморно и мукотрпно чува кроз српско удружење „Морача-Розафа“, одолевајући многим притисцима. Вујадиновића су угостили Павле Јакоја Брајовић, Зоран Ајковић и Лорета Хајкоја, припадници српске мањине и држављани Србије.

„Даћемо све од себе да им помогнемо да сачувају своје српско име, као и да охрабримо друге да јасно и без страха говоре о свом српском пореклу. На крају, када упоредите све, схватите колико је мајка Србија у последњим годинама озбиљна земља и колико су они поносни на раст Србије, јер њен раст и напредак је и њихов напредак“, изјавио је Вујадиновић.

Он је додао да ће утиске посете пренети органима Републике Србије, али и Републике Српске на које су Срби у Албанији изузетно поносни.

Са Вујадиновићем у посети Албанији био је и Радослав Вујовић, помоћник генералног секретара Народне скупштине, руководилац Сектора за законодавство. Након Албаније делегација Народне скупштине посету је наставила Црној Гори.