27. април 2016. Трећа пленарна седница Националног конвента о ЕУ

27. април 2016. Трећа пленарна седница Националног конвента о ЕУ

Среда, 27. април 2016.

Председница Народне скупштине учествовала на Трећој седници Националног конвента о Eвропској унији

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић истакла је, обраћајући се на Трећој пленарној седници Националног конвента о Европској унији, да је кроз сарадњу са Националним конвентом пронађен пут до свих важних чинилаца у друштву, а да су грађани своју јасну опредељеност за европски пут исказали на изборима:


„Резултати избора јасно показују опредељење грађана Србије за наставак евроинтеграција, као и за реформске процесе које спроводи Влада и та подршка је од кључног значаја за наш даљи пут ка Европи“, навела је председница. Она је истакла да процес придруживања и чланство у Европској унији остаје стратешко опредељење и главни спољнополитички приоритет Србије, а да је укљученост грађана и организација цивилног друштва у преговоре са ЕУ од изузетне важности за динамику процеса.

Гојковић очекује да ће Национални конвент остати снажна институционална подршка и да ће наставити да доприноси раду Парламента, посебно приликом давања мишљења на преговарачке позиције Србије.

Она је изразила задовољство што се седнице Националног конвента одржавају у Дому Народне скупштине, јер и Парламент и Влада Србије континуирано потврђују приврженост Србије изградњи демократског друштва, заснованог на владавини права и поштовању људских и мањинских права, изградњи делотворних државних институција у складу са критеријумима за приступање ЕУ.

Шеф преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије Европској унији Тања Мишчевић, истакла је да модел Конвента представља добру праксу сарадње са цивилним друштвом, коју преузимају и друге државе у региону.

О квалитетној сарадњи са Националним конвентом говорила је и Ксенија Миленковић, директорка Канцеларије за европске интеграције, која сматра да постоји још значајних тема и области којима би могла да се прошири сарадња државних институција и Конвента.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5