Уторак, 21. април 2015.

Председница Народне скупштине са председницима парламената ЕУ о евроинтеграцијама Србије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествовала је на дводневној Конференцији председника парламената чланица Европске уније у Риму, која је окупила 25 председника парламента из ЕУ и земаља кандидата.


Гојковић се у оквиру Конференције, коју је организовао Парламент Италије, састала са председником Конгреса Шпаније Хесусом Посадом, а о парламентарној сарадњи и евроинтеграцијама разговарала је и са председницима парламената Мађарске, Пољске, Кипра, Малте, Хрватске, Албаније, Македоније, као и са председником Републике Италије Серђом Матарелеом.

Гојковић је у разговорима нагласила да су европске интеграције први спољнополитички приоритет Србије, која је посвећена спровођењу реформи и унапређењу регионалне сарадње.

Председница Народне скупштине је нагласила да очекује да током ове године дође до отварања првих преговарачких поглавља, као и да ће то бити позитиван сигнал ЕУ да препознаје напредак који је Србија остварила.

Гојковић је саговорнике упознала и са динамиком рада Народне скупштине у протеклих годину дана и доношењем великог броја реформских закона, који регулишу област рада и запошљавања, приватизације, планирања и изградње како би се олакшало пословање, подстакла приватна иницијатива и привукле инвестиције.

На Конференцији је донета Декларација о јачању операција спасавања у Медитерану, којом се позива на конкретне и ефективне кораке и механизме да би се у будућности овакве трагедије избегле, односно спречиле.

Теме конференције биле су и нови путеви раста након економске и финансијске кризе у Европи, људска права и слободе, солидарност и безбедност, као и улога парламената у преговарању о међународним уговорима.

На конференцији је учествовао и председник Европског парламента Мартин Шулц.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 8. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја