14. април 2015. Председница Народне скупштине и председник Владе Републике Турске

14. април 2015. Председница Народне скупштине и председник Владе Републике Турске

Уторак, 14. април 2015.

Председница Народне скупштине састала се са председником Владе Републике Турске

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која борави у посети Републици Турској, састала се данас са председником Владе Републике Турске Ахметом Давутоглуом, а на састанку је истакнуто да су Србија и Турска спремне на јачање сарадње, као и да српско- турски односи имају изузетно велики регионални значај.


Председница Народне скупштине поручила је да је Србија окренута изградњи добросуседских односа и политици сарадње у региону. Гојковић је навела да постоји обострани интерес да се односи на политичком, економском и културном плану учврсте.

„Убеђени смо да ће и ови сусрети на високом нивоу додатно унапредити наше односе“, рекла је Гојковић.

Гојковић је нагласила и да је Србији стало да Турска економски буде што присутнија у нашој земљи, као и да верује да је то и интерес Турске, будући да Србија има доста погодности за инвестирање и да је најсигурнија земља за улагање у региону.

Председник Владе Републике Турске Ахмет Давутоглу истакао је да је Србија кључна земља на Балкану и да је стабилност у региону од изузетног значаја, чему доприносе добри однос Србије и Турске.

„Ако су наши односи добри сви ће нас узимати за пример“, рекао је Давутоглу и додао да уколико Србија буде снажна биће и Балкан и да зато Турска посвећује велику пажњу односима две земље. Председник Владе Турске навео је и да су у кратком року превазиђене предрасуде из прошлости и развијени односи две земље.

Говорећи о економској сарадњи, Давутоглу је навео да је трговинска размена између две земље 800 милиона долара и да је треба у најкраћем року повећати на милијарду, као и да сваком приликом подстиче турске инвеститоре да улажу у Србију.

Састанком са Давутоглуом Гојковић је завршила дводневну званичну посету Турској, током које се састала и са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и председником Велике народне скупштине Турске Џемилом Чичеком, са којим је потписала Протокол о сарадњи два парламента.

У делегацији Народне скупштине је и председник Посланичке групе пријатељства са Турском, Зоран Бабић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31