Уторак, 14. април 2015.

Председница Народне скупштине наставља посету Турској, следи састанак са Давутоглуом

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић данас, другог дана званичне посете Турској, састаће се са премијером Турске Ахметом Давутоглуом.


Гојковић је јуче, када је започела посету Турској, разговарала са председником Велике народне скупштине Турске Џемилом Чичеком и председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. На састанцима је истакнуто да две земље имају јасан интерес да се односи унапређују у различитим областима – како на парлментарном нивоу, тако и у области економије, посебно трговинске размене, инвестиција, инфраструктуре.

Гојковић је поручила да њена посета Турској сведочи о жељи за унапређењем односа и представља корак ка интензивирању сарадње на политичком и економском плану, као и на нивоу парламената.

Гојковић и Ердоган сагласили су се да има простора да се економска сарадња побољша. Гојковић је навела да је Србија отворена за инвестиције из Турске, а Ердоган да је Турска заинтересована за улагање у Србију и да ће о томе разговарати и са турским привредницима. Отварање погона фабрике „Џинси“ у Крупњу и куповину Чачанске банке оценили су као позитивне примере сарадње.

Гојковић и Чичек јуче су потписали и Протокол о сарадњи између Народне скупштине Србије и Велике народне скупштине Турске, који ће омогућити јачање интерпарламентарног дијалога, размену информација и ставова о питањима који се односе на билетералне односе, као и регионалним и међународним питањима.

Гојковић је том приликом навела да ће Протокол подстаћи сарадњу и међу групама пријатељства и радним телима две скупштине у размени искустава у области евроинтеграција, привреде, образовања, а Чичек је истакао да ће као председници парламената уложити напоре да се продубе односи две земље, а да је потписивање Протокола доказ за то.

На састанцима су теме биле и регионална сарадња, инфраструктурни пројекти и енергетска безбедност у региону.

У делегацији Народне скупштине Србије је и председник парламентарне групе пријатељства са Турском Зоран Бабић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2