13. април 2015. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган

13. април 2015. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган

Понедељак, 13. април 2015.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић у званичној посети Турској

Председница Народне скупштине Маја Гојковић, која борави у званичној посети Турској, разговарала је са председником Велике народне скупштине Турске Џемилом Чичеком и председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, а на састанцима је истакнуто да две земље имају јасан интерес да се односи унапређују у различитим областима, а посебно на пољу економије.


Гојковић и Ердоган сагласили су се да има простора да се економска сарадња побољша, како на пољу трговинске размене, тако и у области инфраструктуре.

Гојковић је поручила да њена посета Турској сведочи о жељи за унапређењем односа и представља корак ка интензивирању сарадње на политичком и економском плану, као и на нивоу парламената.

„Чести сусрети на највишем нивоу побољшаће нашу сарадњу, посебно у области економије. Наши сусрети и контакти важни су и за унапређење односа у регионалном оквиру“, рекла је Гојковић.

Председница Народне скупштине истакла је да има простора да се економски односи унапреде и да је жеља Србије да Турска инвестира широм наше земље, посебно имајући у виду реформске законе које је Скупштина Србије усвојила, а чији је циљ побољшање услова за улагања. Као добре примере економске сарадње Гојковић је издвојила отварање новог погона „Џинси“ у Крупњу и улагања у Чачанску банку, што је знак, како је навела, да ће бити додатних инвестирања.

Ердоган је нагласио да је Турска заинтересована за инвестирање у Србију и да ће о могућностима улагања разговарати и са турским привредницима.

„Радићемо на развијању сарадње са Србијом у свим областима“, ракао је Ердоган и навео да постоји простор за повећање обима трговинске размене, а да је значајан предуслов за то куповина Чачанске банке.

Ердоган је изразио спремност за реализацију инфраструктурних пројеката који су раније предвиђени, а тема састанка је била и енергетска безбедност региона.

Гојковић и председник Велике народне скупштине Турске Џемал Чичек потписали су Протокол о сарадњи између два парламента, који ће омогућити јачање интерпарламентарног дијалога, размену информација и ставова о питањима који се односе на билетералне односе, као и регионалним и међународним питањима.

Гојковић је навела да ће Протокол подстаћи сарадњу и међу групама пријатељства и радним телима две скупштине у размени искустава у области евроинтеграција, привреде, образовања...

Чичек је истакао да ће као председници парламената уложити напоре да се продубе односи две земље, а потписивање Протокола о сарадњи је доказ за то.

Чичек је нагласио и да је за Турску изузетно важна стабилност у региону, а да Србија игра кључну улогу у тој стабилности. „Придајемо велики значај нашим билетералним односима, а колико год да се унапреде тиме ћемо допринети и бољим односима у региону“, рекао је Чичек.

У делегацији Народне скупштине Србије је и председник парламентарне групе пријатељства са Турском Зоран Бабић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2