24. новембар 2014. Председница Народне скупштине отворила изложбу „Поруке са руке – натписи на средњовековном прстењу“

24. новембар 2014. Председница Народне скупштине отворила изложбу „Поруке са руке – натписи на средњовековном прстењу“

Понедељак, 24. новембар 2014.

Председница Народне скупштине отворила изложбу „Поруке са руке – натписи на средњовековном прстењу“

Председница Народне скупштине Маја Гојковић отворила је у Дому Народне скупштине изложбу Народног музеја под називом „Поруке са руке – натписи на средњовековном прстењу“.


Присутнима се обратила директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић која је истакла да срeдњoвeкoвно прстење кojе сe прикaзуje нa излoжби, драгоцени примерци музejскe збиркe, трeбa дa скрeну пaжњу нa висoк интeрнaциoнaлни нивo у квaлитeту мaтeриjaлa и oбрaдe кojи je пoстиглo српскo срeдњoвeкoвнo злaтaрствo. Она је навела да одабрани експонати илуструју историјске и уметничке процесе, осветљавају статус личности у његовом окружењу, додајући да су они изузетна дела која у контексту музејског предмета омогућавају посебан доживљај. Директорка Народног музеја се захвалила Народној скупштини, а посебно председници Маји Гојковић на иницијативи да се у свечаном простору највишег законодавног Дома представи мали, али вредан сегмент националног наслеђа.

Председница Народне скупштине је током свог обраћања изразила посебно задовољство због прилике да се упозна део наше културне баштине управо у згради Дома Народне скупштине која, како је додала, и сама представља споменик културе. Председница Гојковић навела је да су Народна скупштина и Народни музеј успешно сарађивали и претходних година, међутим, да је ово први пут да део нашег културног блага из Народног музеја, буде приказан у Дому Народне скупштине. Председница је изразила уверење да прстење средњовековне властеле и владара, и поруке које оно носи, данашњим генерацијама може да приближи живот тог доба, али и размишљања и емоције наших предака. Она се захвалила Народном музеју, што и поред тешких услова у којима ради, брине о сведочанству наше историје и културе и изразила уверење да неће проћи још много времена и да ће, како су то најавили и премијер и министар културе, после више од деценије, Музеј бити у потпуности доступан јавности и грађанима.

Отварање изложбе „Поруке са руке – натписи на средњовековном прстењу“ можете погледати овде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2