19. мај 2014. Председница Народне скупштине у разговору са председником Државног савета Словеније

19. мај 2014. Председница Народне скупштине у разговору са председником Државног савета Словеније

Понедељак, 19. мај 2014.

Председница Народне скупштине разговарала са председником Државног савета Словеније

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић примила је делегацију Државног савета Републике Словеније, коју предводи председник Савета Митја Бервар.


Председница Народне скупштине захвалила се Словенији на брзој помоћи коју је упутила нашој земљи која је погођена поплавама.
„Ваша помоћ је значајна, јер смо и захваљујући томе успели да сачувамо многе животе, што је најважније и да спречимо још већу катастрофу“, рекла је председница Народне скупштине.
Председник Државног савета Словеније захвалио се председници Народне скупштине што је примила делегацију и у тешким околностима за Србију и упутио саучешће због страдалих у поплавама.
„Срећан сам што су се људи у Словенији брзо организовали и одговорили на апел Владе Србије за помоћ и ту помоћ упутили“, рекао је Бервар.
Бервар је председници Народне скупштине пренео да ће из Словеније у Србији стићи додатна помоћ и то преко Црвеног крста те земље, који је припремио помоћ од по 25.000 евра за Србију и Босну и Херцеговину, али и помоћ у потребним стварима у вредности од 50.000 евра.
„Драго ми је што су се људи у Словенији организовали и почели да прикупљају хуманитарну помоћ“, рекао је Бервар и навео да је добро што се у најтежим моментима показала блискост и добри односи два народа.
Председница Народне скупштине обавестила је госта из Словеније о тренутној ситуацију у земљи и најкритичнијим тачкама и навела да је у овом тренутку потребно спречити појаву заразних болести у поплављеним подручјима због чега ће земљи бити потребна помоћ у лековима, хигијенским и дезинфекционим средствима.
Гојковић и Бервер разговарали су и о интензивирању парламентарне сарадње, сарадњи у области пољопривреде, евроинтеграција, а председница Народне скупштине позвала је инвеститоре из Словеније да наставе са улагањем у Србију најављујући да ће републички парламент донети сет закона који ће додатно побољшати услове за инвестирање.
У делегацији Државног савета Словеније били су и чланови тог савета Томаж Хорват, Петер Вриск и Цветко Зупанчић, а испред Народне скупштине поред председнице Гојковић, састанку је присуствовао и председник Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Маријан Ристичевић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1