7.12.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић на Скупштини СКГО

7.12.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић на Скупштини СКГО

Среда, 7. децембар 2011.

Председница Народне скупштине на Скупштини СКГО

Јачање локланих самоуправа је начин да се власт приближи грађанима и да се тако омогући да се у тим срединама обезбеди највиши могући степен задовољавања њихових потреба, рекла је председница Народне Скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић на 39. редовној конференцији СКГО.


Ђукић Дејановић је на Скупштини сталне конференције градова и општина рекла да верује да ће Скупштина Србије и СКГО и у будуће заједно интензивно радити, пре свега на контроли примене закона који се односе на ту област, као и да ће се активности развоја локалних самоуправа интензивирати у наредним годинама. Она је напоменула да успех свеукупних реформи на локалном нивоу у многоме зависи и од адекватног артикулисања потреба и заступања интереса локалних самоуправа код органа централне власти, а да у том процесу значајну улогу има СКГО.Скупштина Србије је, истакла је председница, у циљу снажења улоге грађана, поред осталог, донела сет закона који своју доминантну примену имају у локалној самоуправи:

 

«Конкретно, ове године, усвајањем измена и допуна Закона о финансирању локалне самоуправе повећали смо приход локалних самоуправа, стимулисали предузетништво и запошљавање на територији општина уз очекивања да ће се све то позитивно одразити и на убрзан развој. Законом о јавној својини, нашу земљу смо увели у ред земaља у којима је обезбеђено пуно власништво локалних власти над имовином коју сада користе и омогућен пренос значајног дела јавне својине градовима и општинама. Законом о јавно приватном партнерству и концесијама дају се правни оквири за даље активно деловање локалних власти на пројектима сарадње са приватним сектором и унапређењу услуга које пружају својим грађанима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2