28.11.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић разговарала са председником Доњег дома Парламента Јапане Такахиро Јакомићијем

28.11.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић разговарала са председником Доњег дома Парламента Јапане Такахиро Јакомићијем

Понедељак, 28. новембар 2011.

Председница Народне скупштине разговарала са председником Доњег дома јапанског Парламента

Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић, која борави у посети Јапану, разговарала је у Токију са својим домаћином, председником Доњег дома Парламента Јапане Такахиро Јакомићијем.


Ђукић Дејановић је изразила најискреније саосећање са владом и народом Јапана због жртава и материјалне штете, изазване земљотресом и цунамијем, који су задесили ту земљу у марту ове године, као и очекивање да ће се Јапан брзо опоравити од трагичних последица земљотреса. 

 

Оцењено је да су односи Србије и Јапана веома добри. У том контексту истакнуто је да је посета председника Републике Србије Бориса Тадића Јапану веома допринела успону билатералних односа. Ђукић Дејановић је изразила очекивање да ће у току 2012. године представници јапанске царске породице посетити Србију и да би то била прилика да се обележи 130 година од прве дипломатске преписке Србија – Јапан.

 

Председница Народне скупштине нагласила је да Србија чини максималне напоре да испуни све услове за улазак у ЕУ и, у том смислу, очекивање да ће Савет Министара ЕУ 9. децембра донети одлуку да се Србији додели статус кандидата. Навела је да треба наставити дијалог Београда и Приштине. У вези са извештајем Дика Мартија, посланика ПС СЕ, истакнуто је да Србија сматра да треба успоставити посебан механизам за спровођење истраге о наводима из извештаја и то у оквирима УН, односно СБ. Изражено је очекивање да Јапан, као важна земља чланица УН,  помогне у том смислу.

 

Истакнута је важност сарадње Србије и Јапана на економском плану. Србија је веома заинтересована за даље продубљивање сарадње са Јапаном у свеукупним односима, јер је Јапан веома важан партнер у Азији. Оцењено је да добра сарадња парламената може значајно да унапреди све аспекте билатералне сарадње, како на политичком, тако и на економском плану. Предложено је да  већ у току наредне године отпочне процес узајамних посета одговарајућих одбора и група пријатељства. Ђукић Дејановић је упутила позив свом домаћину, Такахиро Јакомићију, председнику Доњег дома Парламента Јапана да посети Србију.

 

Председник Доњег дома парламента Јапана Такахиро Јокомићи захвалио је српској влади и народу на помоћи и искреном саучешћу Јапану и његовим грађанима после катастрофе која се догодила 11. марта. Сложио се да је потребно појачати парламентарну сарадњу две земље, јер то може допринети унапређењу укупне билатералне сарадње. Такахиро Јокомићи је рекао да ће идуће године делегација јапанског парламента посетити Србију.Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић разговарала је и са председником Горњег дома Парламента Јапана Кенђи Хиратом. Он је нагласио да је помоћ из Србије обрадовала не само грађане из погођених региона, већ цео народ Јапана. Хирата је истакао да постоји дубоко поштовање Јапана према Србији, као земљи која је превазишла кризе прошлости, и која игра важну улогу у развоју у региону.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2