16.11.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић разговарала са председником Владе Норвешке Јансом Столтенбергом

16.11.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић разговарала са председником Владе Норвешке Јансом Столтенбергом

Среда, 16. новембар 2011.

Председница Народне скупштине разговарала са председником Владе Норвешке

Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић, која борави у посети Краљевини Норвешкој, на позив председника парламента те земље Даг Терје Андерсена, разговарала је са премијером Норвешке Јансом Столтенбергом.


Оцењено је да су билатерални односи Србије и Норвешке на веома високом нивоу, посебно на политичком плану, као и да има простора за интензивнију економску сарадњу. Пословни форум Србија – Норвешка, приликом посете председника Бориса Тадића 2010. године, дао је импулс економској сарадњи две земље. Истакнут је значај норвешке развојне помоћи и интерес Србије да се она настави и убудуће у функцији даљих економских реформи и јачања привредне сарадње, посебно у области инвестиција и финансија.

Председник Владе Норвешке Јанс Столтенберг је посебно нагласио значај законодавне активности Народне скупштине Републике Србије, нарочито у области инвестиција, јер је то веома значајно за развој и сарадњу две земље, како у бизнису уопште, тако и у области инвестиција и трговине. Нагласио је да је Норвешка заинтересована за дугорочну економску сарадњу са Србијом, а најбољи начин да се та дугорочна сарадња и оствари је да Србија постане чланица ЕУ. У том правцу Норвешка нуди своју помоћ.

Ђукић Дејановић је захвалила Влади Норвешке што је у последњих осам година дала преко 200 милиона евра бесповратне помоћи Србији која је искоришћена за директно финансирање приоритетних пројеката Владе Србије, као и што помаже општину Горњи Милановац у којој се налази спомен кућа српско-норвешког пријатељства.

Истакнуто је да је војна сарадња веома добра, а посебно у области реформи у сектору одбране Србије. Констатовано је и да се унапређује полицијска сарадња две земље.

Ђукић Дејановић је положила цвеће пред катедралом у Ослу и одала пошту пострадалима у терористичком акту 22. јула ове године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја