16.11.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић разговарала са председником парламента Норвешке Даг Терје Андерсеном

16.11.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић разговарала са председником парламента Норвешке Даг Терје Андерсеном

Среда, 16. новембар 2011.

Председница Народне скупштине разговарала са председником парламента Норвешке

Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић, која борави у посети Краљевини Норвешкој, разговарала је са својим домаћином, председником парламента те земље Даг Терје Андерсеном.


У срдачном и пријатељском разговору наглашено је да су билатерални односи Србије и Норвешке на веома високом нивоу, посебно на политичком плану, као и да има простора за интензивнију економску сарадњу. Добрим односима између Србије и Норвешке допринеле су и узајaмне посете на највишем нивоу. Ратификација и ступање на снагу Споразума Србија-ЕФТА представља добру основу за проширивање привредне сарадње, како трговинске размене, тако и инвестиционе сарадње, пре свега у енергетици и у области телекомуникација.

Ђукић Дејановић је нагласила значај норвешке развојне помоћи и указала на интерес Србије да се она настави у функцији даљих економских реформи и јачања привредне сарадње.

У циљу даљег проширења парламентарне сарадње, председница Народне скупштине предложила је да се у најкраћем могућем року оствари узајамна посета скупштинских Одбора за иностране послове, Одбора за европске интеграције, Одбора за културу и Одбора за безбедност, као и Групе пријатељства.

Председник норвешког парламента Даг Терје Андерсен посебно је истакао да је импресиониран радом и резултатима Народне скупштине Републике Србије. Сматра да је Србија на добром путу ка пуноправном чланству у ЕУ. Посебно је нагласио значај који придаје парламентарној сарадњи две земље и заложио се да се ова сарадња прошири и унапреди. Андерсен сматра да је сарадња на војном плану веома значајна где је посебно поменуо учешће лекара из Србије и Норвешке у мировним мисијама.

Ђукић Дејановић је захвалила Норвешкој на подршци за улазак Србије, као и целог Балкана, у ЕУ. Оцењено је да су перспективе даљег развоја билатералних односа веома добре. Посебну захвалност председница Народне скупштине РС упутила је норвешком народу на помоћи логорашима из Србије који су за време Другог светског рата били интернирани у концентрационе логоре у Норвешкој. Несебична помоћ норвешког народа је спасила много живота и то народ Србије никада није заборавио, рекла је Ђукић Дејановић. У том смислу посебно је значајно то што Влада Норвешке традиционално помаже и општину Горњи Милановац у којој се налази спомен кућа норвешко-српског пријатељства.

Председница Народне скупштине позвала је председника парламента Норвешке да посети Србију, што је са задовољством прихваћено.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3