30. мај 2023. Учесници састанка

30. мај 2023. Учесници састанка

Уторак, 30. мај 2023.

Председница Посланичке групе пријатељства са Малезијом одржала састанак са отправником послова амбасаде Малезије

Председница Посланичке групе пријатељства са Малезијом Андријана Васић одржала је данас састанак са отправником послова амбасаде Малезије Њ.Е. Каирулом Тазрилом Тармизијем, а теме разговора тицале су се сарадње у области економије, спорта и културе.


На самом почетку састанка Васић је пожелела добродошлицу отправнику послова, упутивши га да Посланичка група броји девет чланова, али да међу народним посланицима постоји интересовање за чланство, што како је навела, показује тежњу народних посланика за унапређењем односа две земље.

Васић је навела да је од 1967. године, када су успостављени дипломатски односи, па до данас, укупна сарадња показала раст, али да простора за јачање односа увек има и додала да је одличан тренутак за ширење билатералних веза и сарадње Србије и Малезије. „Наше две земље, иако јако удаљене и на први поглед врло различите, заправо имају бројне сличности. Србија, као и Малезија важи за економског лидера у свом региону, обе земље карактерише богата туристичка понуда, а грађани обе државе воле спорт“, нагласила је председница ПГП са Малезијом. Указала је на могућност братимљења града Лесковца, из којег народна посланица долази, са неким од градова у Малезији, као што је Ипох, или неког од градова у регији Пенанг који важи за гастрономски рај, додајући да Лесковац носи титулу светске престонице роштиља.

Тармази је народној посланици честитао постављање на место председника ПГП са Малезијом, истакавши сигурност да ће билатерални односи наставити да се развијају. Отправник послова навео је да робна размена 2022. године износила 130 милиона евра, што указује на раст економске сарадње. Додао је да потенцијална сарадња две земље лежи у области омладине и спорта, наводећи да Србија има завидне резултате у групним спортовима, док се Малезија добро показала у индивидуалним спортовима. Изразио је веровање да би промоција својеврсног малезијског спорта „сепак такрав-а“ у Србији могао да буде један од стубова зближавања два народа, као и популаризација бадминтона, у ком је Малезија имала и светске прваке.

Саговорници су разговарали и о повезивању у области културе, одржавању заједничких гастрономских и плесних манифестација, али и недовољној искоришћености бесплатних студенских програма које земље нуде.

Васић је навела да је упозната са оснивањем Клуба пријатељства Србије и Малезије и истакла важност његовог постојања. „Упозната сам са активностима Клуба и поздрављам чињеницу да сте лично укључени у њихову реализацију. Сматрам ово јако важним, јер управо би Клуб пријатељства, уз помоћ „Адлигат-а“, који чува највећу збирку књига и предмета из Малезије у југоисточној Европи, могао бити кључ међусобног упознавања и зближавања два народа, а самим тим и јачања сарадње између наших земаља“, подвукла је Васић у разговору.

За крај састанка, Васић је предложила да у наредном периоду организује састанак са члановима Посланичке групе пријатељства са Малезијом и отправником послова амбасаде Малезије на ком би и остали чланови изнели конкретне предлоге за унапређење односа две земље.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја