Уторак, 14. јун 2011.

Председница Националног одбора хрватског Сабора представила искуства Хрватске у процесу приближавања ЕУ

Председница Националног одбора хрватског Сабора задужена за праћење преговора о приступању Хрватске Европској унији Весна Пусић представила је јуче колегама у Народној скупштини искуства своје земље у процесу придруживања Европској унији.


Са члановима одбора за иностране послове и за европске интеграције Пусић је разменила искуства о сарадњи Сабора и Европског парламента, значају оснивања Националног одбора за праћење преговора о приступању за процес европских интеграција Хрватске, као и значају сарадње Сабора и националних парламената земаља чланица ЕУ.

Пусић је навела да се нада да је Хрватска управо завршила преговоре са ЕУ о придруживању, као и да су предстојећи дани значајни у процесу њених европских интеграција. Европска комисија је послала мишљење о завршеним преговорима о 31 поглављу, као и мишљење о 4 преостала отворена поглавља, а очекује се да ће Европски савет крајем јуна одлучити да је Хрватска и званично завршила процес преговарања. Пусић је додала да Хрватска није најуспешнији пример у процесу евро интеграција, али да за Србију има највише употребљивог искуства, јер је из истог региона и суочава се са истим препрекама и тешкоћама. Поглавље о реформи правосуђа биће убудуће саставни део aqui communitaire и сигурно поглавље о коме ће и Србија водити преговоре закључила је Пусић. Она је посаветовала српске колеге да је у процесу евро интеграција и неопходних реформи најбоље посао урадити одмах, јер је само 5 процената преговора у домену спољне политике, док је 95 процената у домену унутрашњих односа. Она је образложила и рад Националног одбора хрватског Сабвора који је основан 2005.године и који је до данас консензусом доносио одлуке важне за преговарачки процес и преговарачку позицију земље. Додатни допринос овог одбора је била и његова спољна политика тј. разговори чланова одбора са колегама у националним парламентима земаља чланица ЕУ.

Након излагања председнице Националног одбора хрватског Сабора чланови одбора за иностране послове и за европске интеграције Народне скупштине интересовали су се за питања у вези са начинима на које је одбор превазилазио препреке у свом раду, административном капацитету за рад, буџетом који је одбор имао на располагању, лобирању у Европском парламенту и парламентима земаља чланица ЕУ, праву вета на седницама одбора, борби против корупције, као и питањима у вези са недавним насиљем у Сплиту, али и предстојећем референдуму за улазак Хрватске у Еврупску унију.

Разговору са председницом Националног одбора хрватског Сабора присуствовали су председник Одбора за иностране послове проф.др Драгољуб Мићуновић и чланови одбора за иностране послове и за европске интеграције Гордана Чомић, Наташа Вучковић, Радослав Миловановић, Драгомир Цимеша, Милан Станимировић и Јелена Триван.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2