Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић на обележавању десетогодишњице од оснивања Канцеларије СE у Београду и десетогодишњице учествовања посланика Републике Србије у раду ПССЕ

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић на обележавању десетогодишњице од оснивања Канцеларије СE у Београду и десетогодишњице учествовања посланика Републике Србије у раду ПССЕ

Петак, 16. децембар 2011.

Обележавање десетогодишњице од оснивања Канцеларије СЕ у Београду и учествовања посланика у раду ПССЕ

Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић обратила се учесницима скупа „Према култури људских права – визија за Србију“.


Скупом је обележена десетогодишњица од оснивања Канцеларије Савета Европе у Београду и десетогодишњица учествовања посланика Републике Србије у раду Парламентарне скупштине Савета Европе.

Председница Народне скупштине изразила је задовољство тиме што у у улози домаћина поздравља учеснике скупа у Дому Народне скупштине:

Истовремено ми је драго да будем и гост на прослави десетогодишњице рада Канцеларије Савета Европе у Београду. У име посланика Народне скупштине, честитам вам на досадашњем раду и показаном успеху.

Протеклих 10 година рада Канцеларије Савета Европе у Београду испуњено је небројеним активностима, посебно на пољу културе људских права. Такође, 10 година учествовања посланика Републике Србије у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, значајно је испунило нашу парламентарну праксу.

Дозволите ми да се укратко подсетимо на неке од активности:

Република Србија је председавала Комитетом министара Савета Европе од маја до новембра 2007. године, што је био период који је тадашњи Генерални секретар Савета Европе Тери Дејвис, оценио као председавање земље која је заслужила да носи европске боје.

Били смо домаћини бројних скупова, од јубиларног хиљадитог састанка Комитета министара Савета Европе, до састанка Бироа и Сталног комитета Парламентарне скупштине Савета Европе.

У овом сазиву, делегација НСРС у ПССЕ, коју води уважени професор Мићуновић, билa je нарочито активна.

Током 2011. године ПССЕ је усвојила 6 резолуција од непосредног значаја за нашу земљу.

Народна скупштина је и корисник пројекта „Заједничка иницијатива за подршку парламентарним институцијама“ који је реализован у сарадњи са Парламентарном скупштином Саветом Европе.

Одржано је чак дванаест округлих столова, реализовано је девет студијских посета за посланике и пет за службу Народне скупштине.

Посебно бих да истакнем недавни пример укључења НСРС у Кампању Савета Европе за заустављање сексуалног насиља над децом, на бази Конвенције из Ланзаротеа, коју је Народна скупштина ратификовала прошле године. Овој теми Радна група за права детета НСРС придаје посебну пажњу. Уверена сам да ће се у наредном периоду сарадња НС РС и ПССЕ продубити и проширити.

Даме и господо,

Наша данашња конференција, чији је наслов „Према култури људских права – визија за Србију“, треба да укаже на правце будућих активности усмерених ка давању суштинског одговора на питање садржано у наслову. У томе ће нам свакако помоћи и филм који ћемо гледати – у каквом друштву желимо да живимо, што је још једно питање за нас. Одговор је: желимо да живимо у цивилизованом свету, уз превазилажење кризе људског и етичког идентитета – у друштву у којем се људска права мере вредностима самог друштва.

Значајним десетогодишњим јубилејима Канцеларије Савета Европе у Београду и учешћа наших посланика у раду ПССЕ обележавамо још један корак у развоју српске демократије у нашем највишем законодавном телу.

Данашње окупљање је потврда признању НС РС на доприносу који даје на развоју демократије у Србији.

Дозволите да захвалим Канцеларији Савета Европе у Београду на сарадњи и подршци, коју нам је пружила током протекле деценије, уверена да убудуће снажна сарадња са наше стране неће изостати».


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2