8.12.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић на конференцији «Јавне политике и праксе у борби против корупције».

8.12.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић на конференцији «Јавне политике и праксе у борби против корупције».

Четвртак, 8. децембар 2011.

Конференција „Јавне политике и праксе у борби против корупције“

Грађани очекују резултате у борби против корупције, истакла је председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић обраћајући се учесницима конференције «Јавне политике и праксе у борби против корупције».


Конференција је одржана поводом 9. децембра, Међународног дана борбе против корупције, у организацији Агенције за борбу против корупције. Председница Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић, на скупу у Палати „Србија“ оценила је да декларативно изјашњавање против корупције разводњава и умртвљује борбу против те «пошасти која је толико моћна да може обесмислити све напоре које друштво улаже у развој».

«Правна основа за одлучну и манифестну борбу против корупције постоји» нагласила је Ђукић Дејановић. «У Народној скупштини ратификовани су међународни споразуми, конвенције и додатни протоколи уз конвенције у области борбе против корупције, чиме смо се обавезали на сарадњу са међународним институцијама и организацијамакоје делују на овом плану. Агенција тесно сарађује са организацијама као што је ГРЕКО, док Народна скупштина, између осталог, и активностима својих посланика и радних тела, контролише примену у пракси ових докумената».

Председница Народне скупштине је навела да оно што лично сматра поражавајућим, поред чињенице да чак 50 одсто грађана каже да корупција знатно утиче на њихов породични и приватни живот, јесте да је у њиховој перцепцији на првом месту политичка корупција. Она је додала да чак 81 одсто грађана сматра да је та област у великој мери захваћена корупцијом и да то сведочи да људи просто виде трговину утицајима.

»Велика је одговорност на свима који учествујемо у политичком животу да се та перцепција и стање које је условљава промени и мислим да смо први корак већ начинили усвојивши, у јуну ове године, Закон о финансирању поличких активности, али и изменама закона о избору народних посланика
којима је ојачан интегритет представника грађана, као основа за њихово етичко деловање. Није мање значајна ни чињеница да смо ове године започели праксу извештавања, а потом и разматрања извештаја Агенције за борбу против корупције, управо у НСРС и да је, на основу препорука које је Агенција навела у свом првом Годишњем извештају, који је усвојен 14. јула 2011, скупштина планирала и свој контролни рад», навела је Ђукић Дејановић.

Председница је закључила да сваки грађанин има право да од институција система тражи да одговорно и у складу са законом приступају проблемима због којих им се грађани обраћају. Ко има већа права и више могућности има и више обавеза, рекла је Ђукић Дејановић и нагласила да ће Народна скупштина у оквиру својих надлежности учинити све да ојача све механизме борбе против корупције.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2