24.11.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић отворила дводневну конференцију «Етички стандарди/стандарди понашања за парламентарце»

24.11.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић отворила дводневну конференцију «Етички стандарди/стандарди понашања за парламентарце»

Четвртак, 24. новембар 2011.

Конференција «Етички стандарди/ стандарди понашања за парламентарце»

Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић отворила је дводневну конференцију «Етички стандарди/стандарди понашања за парламентарце».


Конференцију организује Народна скупштина Републике Србије, у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији и УСАИД.

Народна скупштина Републике Србије,у транспарентности, може да послужи као модел другим државним органима и ван Србије и ми смо поносни на то, рекла је Ђукић Дејановић.Она је навела да отвореност није циљ сама себи, већ да је циљ изградња институције,светионика демократије,коју ће, поред осталог, симболизовати часни и поштени људи који ће у најбољој вери и по чистој савести радити у општем интересу. На том путу, рекла је председница Народне скупштине, не треба потценити значај смерница које ће изнедрити и ова конференција:

„Процес стандардизације представља знак зрелости наших парламената и развоја друштава. Кодификација „неписаних правила“ - што у овом случају значи успостављање стандарда понашања представника народа - уместо примене обичаја, представља друштвени и цивилизацијски искораку односу на претходно стање. Када посланици различитих политичких партија, сами и слободно, кроз дијалог и компромис, уреде етички систем на основу којег ће деловати и ставе га на увид јавности, што Србија ради међу првима у Европи, имамо право да очекујемо и да нас грађани позитивно оцене и подрже.

Ђукић Дејановић је истакла да је стандардизација понашања посланика процес и да је само снажан парламент са независним посланицима гарант развоја демократског и слободног друштва, чему сви тежимо.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2