29. јул 2013. Представљање резултата истраживања јавног мњења о односу грађана према Народној скупштини  (фото ТАНЈУГ)

29. јул 2013. Представљање резултата истраживања јавног мњења о односу грађана према Народној скупштини (фото ТАНЈУГ)

Понедељак, 29. јул 2013.

Представљени резултати истраживања јавног мњења о односу грађана према Народној скупштини

Резултати истраживања јавног мњења на тему: Однос грађана према Народној скупштини Републике Србије, представљени су у Дому Народне скупштине народним посланицима, запосленима у Служби Народне скупштине и представницима медија.


Заменик генералног секретара Народне скупштине Младен Младеновић навео је да је Народна скупштина, поред увођења е-Парламента у свој рад, пажњу посветила и обогаћивању садржаја интернет странице Народне скупштине, како би своје активности учинила додатно транспарентијим. Младеновић је истакао да су на интернет страници Народне скупштине јавности доступне релевантне информације у вези са радом и активностима Народне скупштине, као што су Информатор о раду Народне скупштине, стенографске белешке са седница Народне скупштине, статистички подаци за период од 1991. године до данас, информаивни билтен Кворум, као и могућност постављања питања народним посланицима. У циљу даљег унапређења транспарентности свог рада, Народна скупштина почела је, на својој интернет страници, и са директним преносима седница Народне скупштине, њених радних тела и свих осталих активности у организацији Народне скупштине, нагласио је Младеновић. Резултати истраживања би требало да нам послуже као смернице за наш будући рад на даљем унапређењу транспарентности Народне скупштине, закључио је заменик генералног секретара.
Резултате овог истраживања јавног мњења, које је обавио ЦЕСИД, представили су извршни директор ЦЕСИД-а Ђорђе Вуковић и истраживач у ЦЕСИД-у Бојан Клачар. Истраживање је рађено између 15. и 23. маја 2013. године, на узорку од 1.108 грађана на територији Републике Србије, без Косова и Метохије, и представља једно од првих у Србији, које има за циљ да на свеобухватан начин испита какав је однос грађана према Народној скупштини. Истраживањем се испитивало поверење грађана у политичке институције; познавање рада и функција Народне скупштине; процене промена у раду Народне скупштине и њене отворености према јавности; препознатљивост народних посланика и председника Народне скупштине, као и теме о којима треба да се највише дискутује у Народној скупштини. Истраживањем су обуваћена и испитивања ставова грађана о начину извештавања о раду Народне скупштине и могућностима унапређења комуникације представника Народне скупштине са јавношћу путем медија. Резултати истраживања показују да расте обим поверења у Народну скупштину, навели су представници ЦЕСИД-а.
Током расправе која је уследила након представљања резултата истраживања, у којој су учествовали народни посланици и представници медија, констатовано је да је Народна скупштина и даље у сенци ивршне власти и да то утиче и на перцепцију грађана према Народној скупштини. Поред е-Парламента и уведених директних интернет преноса активности у Народној скупштини, промена изборног закона и директан избор народних посланика, као и њихова интензивнија комуникација са грађанима путем посланичких канцеларија за комуникацију са грађанима на локалном нивоу, могли би допринети даљем повећању поверења грађана у Народну скупштину и народне посланике, констатовали су учесници расправе.
Истраживање јавног мњења на тему: Однос грађана према Народној скупштини Републике Србије спроведено је у оквиру пројекта Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине, који Народна скупштина реализује у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарском агенције за развој и сарадњу (СДЦ).
Презентацију резултата истраживања јавног мњења o oдносу грађана према Народној скупштини Републике Србије можете преузети овде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3