9. фебруар 2022. Kонференција Национално истраживање о факторима који доприносе ефекту „стакленог плафона“ за жене у бизнису

9. фебруар 2022. Kонференција Национално истраживање о факторима који доприносе ефекту „стакленог плафона“ за жене у бизнису

Среда, 9. фебруар 2022.

Представљено истраживање на тему ефекта „стакленог плафона“ за жене у бизнису

Kонференција Национално истраживање о факторима који доприносе ефекту „стакленог плафона“ за жене у бизнису, одржано је у Дому Народне скупштине. У уводном обраћању председник Народне скупштине Ивица Дачић изразио је велику заинтересованост за резултате истраживања и изразио наду да ће они донети бар неке одговоре на питања која су у нашем друштву,како је нагласио, стављена у други план, иако се тичу скоро сваке породице и сваког радног места.


„У центру пажње је положај жена у радном окружењу, а посебно препреке које и даље постоје на њиховом путу да искажу свој пун потенцијал, знање и креативност. Израз ”стаклени плафон” зато одлично описује феномен са којим се многе наше жене сусрећу у свом радном веку – наизглед отворен им је пут за напредовање и усавршавање, али из неких разлога постоје баријере које им тај пут отежавају или потпуно затварају“, рекао је Дачић.

Он је изразио наду да ће истраживање помоћи да се уочи које су то препреке, како би биле лакше отклоњене.

„Када је реч о државним институцијама, биле су потребне године и велика упорност да у наше законе и друге прописе унесемо обавезе о одређеној заступљености жена, тако да данас свако ко жели да уђе у парламент, мора да кандидује најмање 40 % жена. Сличан однос је и у Влади, тако да у два највиша државна органа ми данас имамо око 45 одсто жена. Ја сам се годинама упорно залагао за оваква решења, не зато да бисмо попуњавали некакве квоте, него зато што добро знам колико је важно у процесу доношења одлука имати што више жена, остварених у својим професијама и спремних да уложе своју креативност и животно искуство у јавни и друштвени интерес“, нагласио је председник Наронде скупштине.

Народни посланик и председник Конгреса српско-америчког пријатељства проф. др Владимир Маринковић захвалио је у име Конгреса председнику Народне скупштине на подржци овој иницијативи и свему ономе што је важно за укупан друштвени развој у нашој земљи и стварање бољег и квалитетнијег амбијента за даљи економски, политички и демократски развој.

„Једна од тема које су кључне за то је унапређење права жена. Надам се да ћемо данас имати закључке како да наставимо и континуирано радимо сви заједно на овој значајној теми“, рекао је Маринковић.

Маринковић се такође захвалио представницима Владе Републике Србије, народним посланицима, представницима пословне заједнице, невладиних организација и медијима на подршци у раду на теми која је од великог значаја за комплетно друштво.

Потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић се посебно осврнула на један, како је истакла, поражавајући податак из истраживања, а то је да се само четири процента жена налази на руководећим позицијама.

„Нико не може да ми каже и да ме убеди да у Србији нема много више жена које могу да буду и директорке и председнице и чланице надзорних одбора“, рекла је министарка. Она је истакла да је у Србији створен законски оквир за родну равноправност, али да то није довољно и да се нада да ће у новом сазиву и Народна скупштина и Влада, бити више окренуте укључивању жена на тржиште рада.

У наставку конференције представљени су резултати истраживања, након чега је уследила расправа.


Видео (1)

Среда, 9. фебруар 2022. | конференција посвећена националном истраживању о факторима који доприносе ефекту „стакленог плафона“ за жене у бизнису 09.02.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
понедељак, 29. мај

Цео календар догађаја