2. октобар 2023. Учесници састанка

2. октобар 2023. Учесници састанка

Понедељак, 2. октобар 2023.

Представници посланичких група Народне скупштине разговарали са известиоцем Мониторинг комитета ПС СЕ

Представници посланичких група Народне скупштине састали су се данас са известиоцем Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) Акселом Шефером.


Заменица председника ПГ „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-ЗАЈЕНДО МОЖЕМО СВЕ“ Марина Рагуш, потпредседница Народне скупштине и председница ПГ ИВИЦА ДАЧИЋ - Социјалистичка партија Србије Снежана Пауновић, потпредседница Народне скупштине и заменица председника ПГ Савез војвођанских Мађара Елвира Ковач, потпредседник Народне скупштине и председник ПГ ЗА ПОМИРЕЊЕ СПП-УСС-ДСХВ Усаме Зукорлић, Загорка Алексић у име ПГ Јединствена Србија - Драган Марковић Палма и председник ПГ Социјалдемократске партије Србије Бранимир Јовановић, у име политичких странака које представљају владајућу већину указали су на значајан напредак које је Република Србија остварила на свим пољима, а посебно у унапређењу владавине права, људских и мањинских права и демократских процеса.

Они су говорили о успешној реформи правосуђа којом је обезбеђена потпуна независност и самосталност судија и тужилаца. Указали су на напредак који је донео међустраначки дијалог о унапређењу изборних услова и процеса.

Представници владајуће већине нагласили су озбиљност ситуације са којом се сусреће српски народ на територији Косова и Метохије, којима су свакодневно ускраћена фундаментална људска права и говорили о терору са којим се сусрећу чак и деца, те подвукили значај поштовања Бриселског споразума.

Представници опозиционих посланичких група изнели су, пак, другачије виђење тренутне ситуације у Србији. Заменик председника ПГ ПРАВАЦ ЕВРОПА - ССП, ПСГ, ПРЕОКРЕТ, СЛОГА Павле Грбовић, Миодраг Гавриловић испред ПГ Демократска странка, председник ПГ Народна странка Стефан Јовановић, Ђорђе Станковић из ПГ Народни покрет Србије – Еколошки устанак – Ново лице Србије и председник ПГ Зелено - леви фронт, Не давимо Београд Радомир Лазовић, говорили су о медијској ситуацији у Србији, безбедности новинара и, како кажу, неједнакој заступљености представника власти и опозиције у укупном медијском простору.

За разлику од колега из власти изнели су став да владавина права у нашој земљи није на жељеном нивоу.

По питању тешке ситације са којом се Срби сусрећу на територији јужне српске покрајине сагласни су да је неопходно наћи хитно решење, кроз дијалог и поштовање преузетих обавеза обе стране кроз потписане споразуме и резолуције.

Известилац Шефер, заједно са представницима Секретаријата ПССЕ, борави у мониторинг мисији. У оквиру посете претходно је разговарао са председником Народне скупштине др Владимиром Орлићем.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
четвртак, 30. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја