19. септембар 2023. Представници Националног института за безбедносне студије СР Нигерије у студијској посети Народној скупштини

19. септембар 2023. Представници Националног института за безбедносне студије СР Нигерије у студијској посети Народној скупштини

Уторак, 19. септембар 2023.

Представници Националног института за безбедносне студије СР Нигерије у студијској посети Народној скупштини

Представници Националног института за безбедносне студије Савезне Републике Нигерије боравили су данас у студијској посети Народној скупштини.


Полазници Курса управљања у обавештајном раду на тему „Глобализација и регионалне интеграције: Импликације по одрживи развој у Африци“, који бораве у вишедневној студијској посети Србији, разговарали су са председником Одбора за контролу служби безбедности мр Игором Бечићем и председником Одбора за одбрану и унутрашње послове др Милошем Јовановићем о искуствима Републике Србије у процесу глобализације и упознали се са иницијативама у области регионалне сарадње у које је укључена Република Србија.

Председници Бечић и Јовановић упознали су нигеријску делегацију са надлежностима и делокругом рада оба одбора, са посебним освртом на специфичности које карактеришу њихово деловање. Такође, упознали су делегацију и са нормативом, у складу са којом одбори раде, посебно када је у питању контрола улога одбора над радом сектора безбедности. Бечић је истакао специфичности рада Одбора за контролу служби безбедности, као и важност надзорних посета Одбора службама безбедности.

Председнци оба одбора посебно су нагласили важност заједничких посета јединицама Војске Србије и Министарства унурашњих послова, како за народне посланике, тако и за припаднике снага безбедности.

Председник Одбора за одбрану и унутрашње послове др Милош Јовановић упознао је делегацију из Нигерије са инситутом редовног извештавања Одбора о раду ресорних министарстава, као и са значајем института јавних слушања на теме од значаја за сектор одбране.

Бечић и Јовановић изразили су захвалност Нигерији на непризнавању тзв. независности наше јужне покрајине Косова и Метохије.

У дискусији која је уследила размењена су мишљења о унапређењу сарадње између Србије и Нигерије, на чије дугогодишње пријатељство и партнерство је указала шефица нигеријске делегације Емилоји Ојејеле (Emiloye Oyeyele), директорка Националног института за безбедносне студије Савезне Републике Нигерије. На састанку је било речи и о војној неутралности Србије, важности студијског усавршавања носилаца највиших функција, финансирању рада служби безбедности и контроли трошења јавних средстава у сектору безбедности, али и о регионалној безбедности и потреби поштовања принципа међународног права.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја