1. децембар 2022. Представници опозиционих посланичких група са комесаром Европске комисије за суседство и проширење

1. децембар 2022. Представници опозиционих посланичких група са комесаром Европске комисије за суседство и проширење

Четвртак, 1. децембар 2022.

Представници опозиционих посланичких група разговарали са комесаром Европске комисије за суседство и проширење

Представници посланичких група из редова опозиције састали су се са комесаром Европске комисије за суседство и проширење Оливером Вархеијем.


Потпредседник Народне скупштине и представник Посланичка група УЈЕДИЊЕНИ - ССП, ПСГ, ПРЕОКРЕТ, СЛОГА, Борко Стефановић, истакао је да Србија трпи велики притисак у процесу евроинтеграција, који се пре свега огледа кроз нерешена питања између Београда и Приштине, у процесу преговора и непоштовања Бриселског споразума од стране једнострано проглашене тзв. државе Косово. Он је нагласио да је усаглашавање спољне политике са ЕУ, један од предуслова за напредак ка пуноправном чланству у тој организацији и изразио наду да ће Србија добити охрабрујуће поруке од Европске уније током тог процеса.

„Требало би као земља кандидат да бирамо посланике за Европски парламент, без права гласа, али са правом да говоримо пред тим парламентом. То би био знак подршке, не само за Србију, већ за цео Западни Балкан“, рекао је Стефановић.

„Оно што Србија никада неће прихватити је признавање независне државе Косово“, нагласио је он.

Током састанка Стефановић је говорио о стању и проблемима у Србији.

Комесар Европске комисије за суседство и проширење Оливер Вархеји истакао је да је проширење Европске уније једна од најзначајнијих тема унутар те организације и да је то питање од виталног значаја за ЕУ, уз одржавање мира и стабилности. Он је истако значај владавине права и рекао да је та област најзначајнија приликом извештавања о напретку Србије. Такође, истакао је да је успешност дијалога између Београда и Приштине, један од предуслова за даљи ток евроинтеграција.

На састанку су говорили и Драгана Ракић , заменица председника Демократске стране, Мирослав Алексић, из ПГ Народне странке, Бојана Букумировић из ПГ Заветници, Радмила Васић из ПГ Двери, Роберт Козма из ПГ ЗЕЛЕНО - ЛЕВИ КЛУБ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, МОРАМО и др Ђорђе Микетић из ПГ МОРАМО – ЗАЈЕДНО.

Током састанка чули су се дисонантни тонови представника посланичких група по питању прикључења Србије Европској унији,а постављено је и питање да ли улазак Србије у ЕУ зависи од увођења санкција Русији и признавања лажне државе Косово.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
понедељак, 6. фебруар