Среда, 28. март 2012.

Представници Законодавног одбора у посети Хрватском сабору

Делегација Законодавног одбора Народне скупштине боравила је 21. и 22. марта у узвратној посети Одбору за законодавство и Одбору за правосуђе Хрватског сабора.


У оквиру дводневне посете Одбору за законодавство и Одбору за правосуђе Хрватског сабора, председник Законодавног одбора Народне скупштине Влатко Ратковић и чланови одбора Срђан Миковић и Мирко Чикириз одржали су низ разговора са саборским званичницима, секретаром и представницима стручне службе, представницима Уставног суда Републике Хрватске, Врховног суда Републике Хрватске и Државног судбеног вијећа.

Председница Одбора за законодавство Ингрид Античевић Мариновић, председник Одбора за правосуђе Јосип Крегар као и чланови оба одбора одржали су стручне састанке са делегацијом Народне скупштине. Делегацији се обратио и потпредседник Хрватског сабора и председник Одбора за Устав, Пословник и политички систем Јосип Леко. Централне теме разговора биле су поступак разматрања предлога закона и других аката у погледу њихове усаглашености са Уставом и правним системом, питање изградње правног система и рад правосуђа у Републици Србији и Републици Хрватској.

У разговорима у којима су учествовали и представници стручних служби одбора размењена су искуства из јединствене законодавне методологије, аутентичног тумачења закона, пречишћених текстова закона и друга питања значајна за јединствену правно-техничку (номотехничку) обраду аката које доносе Народна скупштина и Хрватски сабор.

Председница Уставног суда Јасна Омејец упознала је госте са правним аспектима односа Хрватског сабора и Уставног суда Републике Хрватске.

У Врховном суду Републике Хрватске делегација је разговарала са Аном Гарачић, заменицом председника Врховног суда и Ранком Марјаном, судијом Врховног суда и председником Државног судбеног вијећа, који су је упознали са радом правосудних органа и поступком за именовање судија у Републици Хрватској.