Понедељак, 31. јул 2023.

Интензивирање и унапређење наставе физичког и здравственог васпитања и здравља деце

Заједничким радом и напорима Министарство просвете, Министарство спорта и Министарство здравља, користећи стручност, искуство и снагу својих институција, кроз дефинисане задатке и обавезе, покрећу Пилот Пројекат под називом „Свако дете има право да одраста здраво!“, који ће стартовати 01.09.2023. године и који ће се реализовати у одређеним јавним установама образовања и васпитања у оквиру обогаћеног једносменског рада, за скоро 3000 ученика основних и средњих школа широм Републике Србије.


Пројекат ће се реализовати кроз интензивнију и унапређенију наставу физичког и здравственог васпитања, док ће за свако дете у оквиру Пилот пројекта бити уведени обавезни здравствени систематски прегледи односно спортски лекарски прегледи. То предвиђа Меморандум који су у Народној Скупштини Републике Србије, на иницијативу скупштинског Пододбора за спорт потписали министарства просвете, спорта и здравља.

У школској 2023/2024. години Пилот пројекат Свако дете има право да одраста здраво, ће се реализовати у основним и средњим школама које остварују једносменски рад и то у 70 одељења првог циклуса и у 30 одељења другог циклуса основног образовања и васпитања, као и у 20 одељења у средњем образовању и васпитању. Сама реализација у првом циклусу основног образовања и васпитања подразумева заједничко планирање и рад наставника разредне наставе и наставника физичког и здравственог васпитања, кроз реализацију додатна два часа наставе које ће реализовати наставници физичког васпитања. Ученици, учесници овог Пилот пројекта, који похађају основно образовање и васпитање имаће пет часова недељно наставе физичког и здравственог васпитања, док ће ученици у средњој школи имати четири часа недељно.
Такође, од септембра 2023. године, широм Србије одржаваће се јавне трибине у форми јавних родитељских састанака на којима ће се промовисати значај физичке културе и његов утицај на здравље деце, као и значај редовних спортских прегледа и навика деце повезаних са здрављем.

Поред Пододбора за спорт, предвођеног председником Тањом Медвед, тим за промоцију би чинили поред Министарства просвете, професори физичког васпитања и учитељи, поред Министарства спорта, врхунски спортисти, тренери, спортски стручњаци, и поред Министарства здравља, специјалисти спортске медицине и педијатри.

Пилот пројекат би припремао прелазак целог школског система на интензивирани вид наставе физичког васпитања од школске 2024/25. године. У његову реализацију били би укључени сви државни органи и све институције из делокруга просвете, спорта и медицине, свако са својим задатком, у складу са надлежностима.

У циљу успостављања јачег и стратешког система физичке културе и спорта од предшколског узраста до врхунског спорта, са посебним освртом на узраст од 7 до 11 година, Министарство просвете ће до 15. септембра формирати Радну групу коју ће чинити представници сва три министарства, потписници Меморандума, заједно са представником скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво и представником скупштинског Пододбора за спорт као председавајућим радне групе.

„Радна група радиће на стварању повољнијег и функционалнијег рада са школском омладином. То ће бити постигнуто успостављањем јаке спортско-едукативне платформе, којом ће се пружити ефикасна, безбедна и транспарентна физичко-спортска обука младих, којом ћемо се развијати у правцу јаке и здраве нације, која ће омогућавати развој младих до њиховог пуног потенцијала као и све неопходне путеве учења навика повезаних са здрављем укључујући и редовне контроле развијања физичке форме младих од предшколског узраста и основних школа, са посебним освртом на ниже основношколски узраст од 7 до 11 година, до универзитета. Циљ за имплементацију стратешког система рада на цео школски систем је почетак школске 2024/2025. године.
Струка, наука и методолошки приступ су једино изналажење решења свих проблема. Али се морају поштовати од сваког од нас на првом месту и имати поверење у струку која то води, а и те како имамо врхунску струку у многим областима.

И на крају желим да истакнем, да почевши од физичког васпитања, па преко спорта аматерског или професионалног или рекреације, битно је да је спорт важан фактор у нашем друштву и да има немерљиве вредности за сваког од нас“, рекла је Тања Медвед.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31