Среда, 3. новембар 2010.

Потпредседник ЕП посетио Народну скупштину

Потпредседник Европског парламента др Ласло Текеш, који борави у Србији од 2. до 4. новембра, разговарао је данас у Дому Народне скупштине, у одвојеним сусретима, са члановима Одбора за европске интеграције и Одбора за иностране послове, које су предводили председници одбора Ласло Варга и проф. др Драгољуб Мићуновић.Потпредседник Европског парламента др Ласло Текеш, који борави у Србији од 2. до 4. новембра, разговарао је данас у Дому Народне скупштине, у одвојеним сусретима, са члановима Одбора за европске интеграције и Одбора за иностране послове, које су предводили председници одбора Ласло Варга и проф. др Драгољуб Мићуновић.

У разговору са члановима Одбора за европске интеграције потпредседник ЕП пружио је снажну подршку нашој земљи на путу ка европским интеграцијама и констатовао да учестале посете представника Европског парламента Србији говоре о заинтересованости европских парламентараца за бржу интеграцију Србије у Европу. Ласло Текеш је поздравио оснивање националних савета националних мањина у Србији и оценио да су у овој области постигнути европски стандарди. Указао је на чињеницу да се налазимо у истој регији и делимо исте проблеме и да искуства Румуније могу бити од помоћи Србији на њеном путу приближавања ЕУ.

Председник Одбора Ласло Варга упознао је госте из Европског парламента са оствареним резултатима и планираним корацима које ће Србија предузимати пошто је донета одлука Савета министара да се одблокира наша кандидатура. У вези с тим, истакао је наше очекивање да ће Србија крајем 2011. године добити статус кандидата за ЕУ. Варга је подсетио да је недавно у Европском парламенту формирана Група пријатељства са Србијом у којој је око 40 посланика ЕП и позвао потпредседника Текешија да постане њен члан.

У разговору су учествовали и чланови Одбора Гордана Чомић, Момир Марковић, Бранко Ружић и Јасмина Милошевић.

Председник Одбора за иностране послове проф. др Драгољуб Мићуновић је изнео очекивање да ће суседна Мађарска, која преузима председавање Европској унији у првој половини следеће године, активно допринети бржем прикључењу Србије ЕУ.

Нагласио је да су придруживање наше земље Европској унији и унапређење међусуседских односа приоритети спољне политике Србије. Претпоставка за стварно унапређење односа са суседним и земљама бивше заједничке државе и развијање економске, културне и свих других облика сарадње јесте историјско и политичко помирење, до кога може да се дође само расветљавањем догађаја и чињеница, пре свега, из Другог светског рата.

Потпредседница Народне скупштине и члан Одбора за иностране послове Гордана Чомић је међу спољнополитичке приоритете наше земље истакла чврсту регионалну сарадњу и допринос Србије смањењу безбедносних ризика у Европи, кроз заједничку борбу против тероризма и организованог криминала.

Као предсетавник мађарске мањине у Румунији, потпредседник Европског парламента Ласло Текеш је нагласио да Румунија подржава европске интеграције Србије, али не и независност Косова.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1