Четвртак, 28. октобар 2010.

Парламентарни одбор ЕФТА посетио Народну скупштину

Парламентарни одбор ЕФТА (Европске асоцијације за слободну трговину), који чине посланици четири државе ЕФТА - Исланда, Норвешке, Лихтенштајна и Швајцарске посетили су данас Народну скупштину.Парламентарни одбор ЕФТА (Европске асоцијације за слободну трговину), који чине посланици четири државе ЕФТА - Исланда, Норвешке, Лихтенштајна и Швајцарске посетили су данас Народну скупштину.

Парламентарци ЕФТЕ, које је предводио председник Парламентарног одбора ЕФТА Арни Тор Сигурдсон (Arni Thor Sigurdsson), имали су одвојене сусрете са представницима скупштинских одбора за економске односе са иностранством, за иностране послове и за европске интеграције.

У разговору са члановима Одбора за економске односе са иностранством у средишту пажње били су будући односи и унапређење сарадње између Србије и четири државе ЕФТА. Парламентарци ЕФТА су се током сусрета интересовали за односе наше земље са ММФ и земљама ЕУ, мере које се у Србији предузимају за ублажавање ефеката економске кризе, регионалну интеграцију у економији и сарадњу са суседним земљама.

Председник Одбора Милош Јевтић је истакао да је ово прва званична посета Парламентарног одбора ЕФТЕ Србији након што је Споразум о слободној трговини, који је наша земља потписала са групацијом ЕФТА, ступио на снагу 1. октобра ове године. Сарадња са државама чланицама ЕФТА за Србију има велики значај, јер ЕФТА представља тржиште од потенцијалних 13 милиона потрошача, а чланице ЕФТА су и значајни инвеститори у Србији. Поред тога, овом сарадњом ће се омогућити да српски извозни производи буду конкурентнији на светском тржишту и побољшаће се укупна робна размена наше земље са иностранством. Јевтић је посебно нагласио да за привлачење инвестиција мора да се ради на побољшању амбијента у Србији и да прослеђивање кандидатуре Србије за улазак у ЕУ представља веома добар сигнал за стране инвеститоре.

Председник Парламентарног одбора ЕФТА Арни Тор Сигурдсон је указао на низак ниво трговинске сарадње између Србије и земаља ЕФТА и оценио да Споразум о слободној трговини треба да поспеши трговинску размену и појача трговинске ефекте Србије и чланица ЕФТА.

У разговору су учествовали чланови Одбора Јоргованка Табаковић, Елвира Ковач, Снежана Седлар и Момо Чолаковић.

У разговору са председником Одбора за иностране послове проф. др Драгољубом Мићуновићем чланови Парламентарног одбора ЕФТА највише су се интересовали за активности Србије у приближавању Европској унији и за политичку ситуацију у Србији и региону.

Председник Одбора за иностране послове их је обавестио да је одлука Савета министара ЕУ о прослеђивању наше кандидатуре за чланство Европској комисији важан моменат за Србију и додао да ће брзина приближавања Србије Европској унији зависити само од ње.

Мићуновић је истакао да наше евроинтеграције подржава две трећине грађана Србије и већина политичких партија, као и да Влада и Парламент спроводе проевропску политику. Као могуће тешкоће на европском путу, навео је сарадњу са Хашким трибуналом и борбу против корупције и организованог криминала.

Мићуновић је изнео уверење да ће питање статуса Косова и Метохије зависити од Савета безбедности УН и његовог одређења према својој Резолуцији 1244 и указао на потребу што скоријег дијалога између српских власти и актуелних представника власти на Косову, како би могла да се реше многа спорна питања. Нагласио је да су у овој покрајини угрожена људска права, а посебно права српске мањине, као и да морају да се реше питања српске имовине и заштити културна баштина на Косову и Метохији.

Мићуновић је рекао да односи са суседним земљама и земљама бивше заједничке државе имају приоритет и да се са њима последњих година унапређује не само економска, већ и културна и сарадња у другим областима.

У разговору је учествовао члан Одбора Никола Лазић.

Одговарајући на питања о улози Народне скупштине у приближавању Србије Европској унији, председник Одбора за европске интеграције Ласло Варга је рекао да је у овом сазиву Народна скупштина донела око 400 закона, као и да су њене активности усмерене на контролу рада Владе и јачање парламентарне дипломатије. Истакао је да су односи Народне скупштине и Европског парламента унапређени, тако да се једном годишње одржава међупарламентарни састанак Делегације ЕП за југоисточну Европу и Одбора за европске интеграције, као и да је у Европском парламенту формирана Група пријатељства са Србијом која броји 30 чланова.

Варга је указао да је за Србију најважније да 2011. године добије статус кандидата за чланство у ЕУ и што пре почне преговоре са ЕУ. Такође је указао на значај годишњег извештаја Европске комисије о напретку Србије за протеклу годину.

Чланови Одбора су се заложили за унапређење економске сарадње са овом асоцијацијом, као и за јачање билатералних политичких и економских односа са сваком од земаља чланица ЕФТА. Заједнички је циљ да стандарде и мерила Европске уније, који важе у разним областима, унесу не само у правне системе својих земаља, већ и да их примењују.

Наши парламентарци су поздравили сарадњу са државама ЕФТА и указали да је дугорочан привредни опоравак Србије немогућ без страних инвестиција и прилива из европских фондова, истичући да је наша земља отворена за сарадњу и улагања.

У разговору су учествовали чланови Oдбора Наташа Вучковић, Јелена Триван, Момир Марковић, Бранко Ружић и Јасмина Милошевић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1