29. септембар 2023. Потпредседница Народне скупштине на Конференцији председника Парламената

29. септембар 2023. Потпредседница Народне скупштине на Конференцији председника Парламената

Петак, 29. септембар 2023.

Попредседница Народне скупштине Елвира Ковач учествовала на Конференцији председника Парламената у Даблину

Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач учествовала је на Конференцији председника Парламената која се одржала у Даблину 28. и 29. септембра 2023. године, у организацији Парламентарне скупштине Савета Европе, а домаћин је Парламент Ирске. На самиту је присуствовало више од 60 председника или потпредседника и око 400 делегата, као и шефови низа међупарламентарних скупштина.


Попредседница Ковач је у свом обраћању на тему '' Изазови представничкој демократији у нестабилним временима'' нагласила да Србија придаје велики значај парламенту као врховном законодавном и представничком телу које у великој мери доприноси транспарентности и демократији. ''Заједничким радом у бројним областима од значаја за живот наших грађана, желимо да допринесемо стварању атрактивног, стабилног и предвидивог привредног и инвестиционог амбијента који је спреман да изађе у сусрет потребама развијених земаља'', истакла је Ковач. Поручила је да је Србија спремна да сарађује са својим суседима као и партнерима у државама чланицама Савета Европе и да су мир и сарадња на глобалном и регионалном нивоу, посвећеност владавини права и поштовање међународног права главне карактеристике унутрашњег и спољнополитичког деловања Србије.

У току дискусије на тему ''Једнакост и разноликост у јавном представљању – учешће младих, жена и етничких и друштвених група као посланика'' нагласила је да закони у Србији предвиђају уместо раније предвиђених 30% квоте за мање заступљени пол, нову квоту од 40% за недовољно заступљен пол на изборној листи. Равноправна заступљеност полова потребна је приликом подношења партијских изборних листа – како за опште парламентарне изборе, тако и за изборе за локалне одборнике. Када је у питању област заштите мањина, подвукла је да су национални савети националних мањина институционални облик остваривања колективних права националних мањина на самоуправу у области културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма. У оквиру преговарачког поглавља 23 са ЕУ, Србија је усвојила Акциони план за остваривање права националних мањина, који је тренутно у процесу ревизије.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја