14. октобар 2022. Учесници састанка

14. октобар 2022. Учесници састанка

Петак, 14. октобар 2022.

Потпредседник Народне скупштине др Зоран Лутовац разговарао са представницама удружења FemPlatz

Потпредседник Народне скупштине др Зоран Лутовац разговарао је данас у Народној скупштини са представницама удружења FemPlatz из Панчева, о важности борбе против насиља над женама и спречавања фемицида.


Др Зоран Лутовац је навео да је борба против насиља над женама тема од општег значаја за друштво, која превазилази политичке и идеолошке разлике. Потпредседник Народне скупштине је додао да је битно да се у друштву подигне свест и емпатија према жртвама насиља, као и да се успостави боља координација свих релевантних актера и институција у борби против горућег проблема фемицида.

Представнице удружења FemPlatz Косана Бекер, Биљана Јањић, као и Наталија Остојић из UN WOMEN Србија упознале су др Лутовца са својом Иницијативом за формирање тела за праћење фемицида у Србији, којим би се објединиле на једном месту све информације о фемициду.

Изражавајући подршку представљеној иницијативи, др Зоран Лутовац је нагласио да ће се, као потпредседник Народне скупштине, лично ангажовати у решавању овог друштвеног проблема.

Он је оценио да би се, уз обједињавање података и уз ефикаснију координацију деловања институција и тела, као и уз подршку и контролу на нивоу законодавне власти, учинили значајни кораци у борби против фемицида.