20. октобар 2021. Учесници састанка

20. октобар 2021. Учесници састанка

Среда, 20. октобар 2021.

Потпредседник Народне скупштине Орлић и председница ПГП с Немачком разговарали са потпредседницом Бундестага

Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић и председница Посланичке групе пријатељства са Немачком Весна Марковић разговарали су данас са потпредседницом Бундестага Клаудијом Рот, која борави у званичној посети Републици Србији.


Потпредседник Орлић је истакао да Народна скупштина у потпуности следи политику председника Републике Србије Александра Вучића, коју спроводи и Влада Србије, у погледу стратешког опредељења земље, а то је чланство Србије у ЕУ. Извештај о напретку Србије за 2020. годину је задовољавајући, оценио је потпредседник парламента, и додао да је ЕУ констатовала напредак Србије и изразила спремност за отварање два нова кластера. То је резултат нашег добро обављеног посла и Србија је припремљена за нове преговарачке кластере, навео је др Орлић.

Он је додао и да је евалуација наших резултата у блиској вези са развојем дијалога Београда и Приштине, што је специфична околност европског пута Србије. Србија је посвећена том дијалогу, који се води на највишем политичком нивоу, јер га предводи лично председник Републике Александар Вучић, што показује важност коју придајемо дијалогу, нагласио је др Орлић. Он је указао да је неопходно да се промени однос Приштине, наводећи да је у претходном периоду поново дошло до озбиљне ескалације насиља према српској заједници на КиМ, а које је вођено управо из Приштине. Србија се у тешким условима бори да дијалог опстане, док га дуга страна саботира, а још увек није испунила своју најважнију обавезу која је предвиђена Бриселским споразумом из 2013. године – да формира Заједницу српских општина, оценио је др Владимир Орлић. У свему томе важна је и улога Европске уније, која је, не само медијатор, већ и гарант Бриселског споразума, казао је Орлић.

И у тим околностима, Србија успева да одржи ниво подршке грађана европским интеграцијама, иако је то изузетно тешко, у условима сталне саботаже дијалога од стране Приштине и одсуства реализације гаранција ЕУ, навео је потпредседник Народне скупштине.

Владимир Орлић је у разговору са потпредседницом Бундестага истакао и да је Србија посебно поносна на изванредне резултате у економији, постигнуте у последњих неколико година, што препознаје у свом извештају и ЕК. Нагласио је да су за Србију веома важни односи са Немачком, те да је увишестручен ниво инвестиција које долазе из Немачке, наводећи да преко 70.000 наших грађана ради у немачким компанијама које послују у Србији.

Он је навео и да се Србија успешно бори са пандемијом изазваном корона вирусом, да је учињено све да се обезбеде вакцине, не смо за наше грађане, већ и за грађане држава региона, и указао да су лично председник Србије Александар Вучић и председница Владе Србије Ана Брнабић уручили прве контигенте вакцина појединим државама у региону.

Др Владимир Орлић упознао је саговорницу и са садашњим сазивом парламента, наводећи да су од шест потпредседника Народне скупштине, два жене и два представници партија националних мањина. Он је навео и да у текућем сазиву, од 250 народних посланика, 98 су жене, што је последица измене изборних закона и уведене обавезе да у парламенту буде заступљено 40 одсто жена. То је препознато и у најновијем Извештају Европске комисије о напретку Србије, навео је Орлић и додао да је Народна скупштина у значајној мери унапредила свој рад.

Потпредседница Бундестага Клаудија Рот упознала је саговорнике са актуелном политичком ситуацијом у Немачкој, након одржаних парламентарних избора. Навела је да се наредне недеље очекује формирање парламента и избор председништва, као и да трају преговори о формирању Владе. Оценила је да је битно што је у Извештају ЕК констатован напредак Србије, и изнела наду да ће бити отворен преговарачки кластер који се тиче заштите животне средине, јер би се тиме отвориле нове могућности за билатералну сарадњу Србије и Немачке. Он је истакла да је парламент средиште демократије, и зато странке треба да излазе на изборе, уместо да их бојкотују. Потпредседница Рот је посебно истакла да ће током боравка у Србији посетити Крагујевац, како би се лично поклонила сенима невиних жртава, стрељаних 1941. године.

Весна Марковић, председница Посланичке групе пријатељства са Немачком, у разговору је навела важност међупарламентарне сарадње, указујући на изузетно добру сарадњу која је остварена између посланичких група пријатељства два парламента. ПГП са Немачком у свом чланству има 100 народних посланика, указала је она, наводећи да је то највећи број до сада, што говори о значају који народни посланици придају сарадњи са Немачком, која је кључна земља ЕУ. Изразила је захвалност Немачкој што се залаже за проширење ЕУ, што је свесна значаја које оно има за стабилност целог региона Западног Балкана.

Марковић је изразила наду да ће учешће партије зелених у новој Влади Немачке помоћи реализацију Декларације „Зелене агенде за Западни Балкан“, усвојене у Софији прошле године, а за коју су већ опредељена средства из фодова ЕУ.