22. јун 2021. Потпредседник Народне скупштине академик Муамер Зукорлић и шеф Мисије ОЕБС у Србији амбасадором Јан Брату

22. јун 2021. Потпредседник Народне скупштине академик Муамер Зукорлић и шеф Мисије ОЕБС у Србији амбасадором Јан Брату

Уторак, 22. јун 2021.

Потпредседник Народне скупштине академик Муамер Зукорлић састао се са шефом Мисије ОЕБС у Србији амбасадором Јаном Братуом

Потпредседник Народне скупштине Муамер Зукорлић, у срдачном и отвореном разговору са амбасадором Братуом, изнео је пресек стања по одеђеним питањима битним за бошњачку националну заједницу у Србији.


Уз констатовање напретка у развијању законодавног оквира у ранијем периоду, скренута је пажња на важност имплементације усвојених права и института који се тичу националних заједница. У том контексту указано је на проблеме селективне имплементације законских одредаба који су се манифестовали у раду Бошњачког националног вијећа (БНВ) након избора за националне савете 2010. године, а који у одређеној форми трају до данас. Потпредседник Зукорлић се дотакао и питања образовања која се тичу наставе и уџбеника на босанском језику и њиховог квалитета. Посебно, а тиче се Јавног сервиса, указано је на недостатак програма и информативних емисија на босанском језику.

У погледу верских права, изнета је оцена да се ради о проблему у континуитету - док држава подржава јединство једних, толерише се разједињавање Исламске заједнице у Србији. Недостају одговарајући напори да се поврати јединство Исламске заједнице, ситуација је без контроле, што потенцијално може створити безбедносне, образовне, идеолошке и друге проблеме. Такође, недостаје избалансиран однос у финансирању верских заједница, захтевима Исламске заједнице се приступа рестриктивно.

Као посебно важно потпредседник Зукорлић је изнео питање запошљавања Бошњака унутар државних структура, нарочито унутар полиције, тужилаштва и судова. Позитиван тон положају Бошњака даје њихово значајно присуство у Скупштини Србије (девет посланика), као и њихова видљивост у свакодневном парламентарном животу, изнео је Зукорлић.

Са своје стране амбасадор Брату је исказао посебан интерес за положај бошњачке заједнице у Србији. Нагласио је да ОЕБС приклања пажњу учешћу Бошњака у раду релевантих институција, као и раду медија, оцењујући да у тим сферама постоје одређени позитивни помаци. Указао је на солидну структурираност Бошњачког националног вијећа, уз мишљење да би се већим ангажманом могло постићи више. По питањима образовања скренуо је пажњу и на важну улогу бошњачких посланика у Народној скупштини у залагању за адекватнију реализацију школских програма на босанском језику.

Састанаку су присуствовали и Сара Гроун, заменик шефа Мисије и Ђовани Габаси, шеф кабинета амбасадора Братуа.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2