9. април 2014. Шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС СЕ Александра Ђуровић

9. април 2014. Шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС СЕ Александра Ђуровић

Среда, 9. април 2014.

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила резолуцију о правима националних мањина

Посланици Парламентарне скупштине Савета Европе усвојили су резолуцију и препоруке о ситуацији и правима националних мањина у Европи.


Известилац на ову тему био је Ференц Калмар (Мађарска, ЕПП), који је током израде извештаја и резолуције боравио у Србији, при чему се захвалио српском парламенту на добро организованој посети.
У пленарној дебати истакнуто је да заштита националних мањина мора да остане високо међу приоритетима и упућен позив да се постигне јединство кроз различитости, како унутар, тако и међу државама.
У расправи на ову тему учествовале су Александра Ђуровић, шеф српске делегације и Елвира Ковач, која је и поднела предлог за расправу о овој теми и активно учествовала у дискусији о амандманима. „Извештај и резолуција су значајне за нас јер уважавају и препоручују нашу добру праксу поштовања колективних права националних мањина целој Европи. Србија је чврсто опредељена за унапређење положаја националних мањина на својој територији, у сарадњи и у складу са препорукама Савета Европе. Истовремено, Србија очекује да сва права припадника српске националне мањине у другим земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима Савета Европе, укључујући и питање права на коришћење матерњег језика и писма“ – рекала је Александра Ђуровић. У излагању је указала и на тешкоће у остваривању права на коришћење српског језика у Хрватској и погубност евентуалног одржавања референдума о повећавању прага на 50 одсто за службену употребу језика мањина.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
недеља, 28. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја