Петак, 22. октобар 2010.

Парламентарна делегација НАТО посетила Народну скупштину

Чланови Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини НАТО и представници скупштинских одбора за одбрану и безбедност, европске интеграције, за иностране послове и за Косово и Метохију састали су се данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за цивилну димензију безбедности (Пододбора за демократско управљање) Парламентарне скупштине НАТО.Чланови Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини НАТО и представници скупштинских одбора за одбрану и безбедност, европске интеграције, за иностране послове и за Косово и Метохију састали су се данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за цивилну димензију безбедности (Пододбора за демократско управљање) Парламентарне скупштине НАТО. Парламентарну делегацију НАТО, која борави у Србији 22. и 23. октобра, предводио је потпредседник Одбора Винћенцо Бјанко (Италија).

Шеф парламентарне делегације НАТО истакао је да је циљ њихове посете упознавање са приоритетима унутрашње политике Србије, посебно у области одбране и безбедности, односима са НАТО и Европском унијом, ситуацијом на Косову и Метохији, као и са развојем ситуације у регину западног Балкана. По завршетку посете, Одбор ће припремити коначну верзију извештаја и одговарајућих резолуција на тему „Западни Балкан - 15 година после Дејтона: остварења и изгледи“, који ће бити разматран и усвојен на предстојећем годишњем заседању ПС НАТО од 12. до 16. новембра 2010. године у Варшави.

Парламентарци НАТО интересовали су се за нову политику одбране и безбедности Србије, регионалну сарадњу и за разлике у ставовима политичких партија у вези са приступањем Европској унији и НАТО.

Чланови Сталне делегације НСРС у ПС НАТО Константин Самофалов и Влајко Сенић обавестили су делегацију ПС НАТО да је Србија прошле године усвојила стратегије одбране и националне безбедности, које имају за циљ одбрану земље и допринос Србије светском миру. Циљ је да се Србија интегрише у заједнички европски и светски политички и безбедносни систем. Одлуке Владе и Парламента о повећању присуства припадника војске Србије у мисијама ЕУ, према њиховим речима, подржале су и опозиционе политичке партије и оне трасирају пут за веће коришћење искустава и потенцијала у области одбране и безбедности којима Србија располаже. Србија је протеклих година реформисала војску и од почетка 2011. године имаће искључиво професионалну војску.

Чланови наше делегације обавестили су госте да постоји политички консензус о приступању Србије ЕУ, као и да више од 60 одсто грађана подржава наше европске интеграције. Народна скупштина је за протекле две године донела велики број закона којима се усклађује домаће са законодавством ЕУ и оно ће бити окончано 2012. године.

О приступању наше земље НАТО, како је речено, у Србији су подељена мишљења. Народна скупштина је крајем 2007. године усвојила Резолуцију о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије којом је дефинисана њена војна неутралност и јавно мњење је у већини против тог прикључења јер су жива сећања на НАТО агресију на нашу земљу 1999. године и долазак НАТО трупа на Косово и Метохију.

Изнета су и мишљења да је процес евроатлантских интеграција неодвојив и да је потребно да се Србија прикључи НАТО савезу и о томе отвори прагматична дебата. У прилог томе изнета су мишљења мора да се уважи реалност и чињеница да су све земље у региону или приступиле или су на путу да постану чланице НАТО, као и да ту идеју заступа више политичких странака.

Константин Самофалов је истакао да ће Србија настојати да искористи могућности које произлазе из Партнерстава за мир и тежити да отвори ново поглавље у сарадњи са НАТО савезом.

Чланови скупштинских одбора указали су на значајан напредак који је Србија остварила у регионалној сарадњи, посебно са суседним земљама, у области економије, безбедности и другим областима.

Чланови парламентарне делегације НАТО изразили су подршку европској перспективи Србије и уверење да ће већ наредне недеље Савет Европске уније кандидатуру Србије за чланство у ЕУ проследити Европској комисији.

У делегацији Народне скупштине били су народни посланици: Сузана Грубјешић, Ласло Варга, Наташа Вучковић, Душан Бајатовић, Никола Лазић, Балинт Пастор, Јасмина Милошевић, Младен Грујић Срђан Спасојевић и Едип Шерифов.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1