31. јануар 2020. Чланови Одбора за спољне послове и парламентарна делегација Анголе

31. јануар 2020. Чланови Одбора за спољне послове и парламентарна делегација Анголе

Петак, 31. јануар 2020.

Парламентарна делегација Анголе у посети Народној скупштини

Парламентарна делегација Анголе, предвођена председницом Одбора за спољне послове, међународну сарадњу и дијаспору Жозефином Перпетуа Переш Д. Питра Диаките, посетила је данас Народну скупштину где је разговарала са члановима Одбора за спољне послове Народне скупштине.


Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски истакла је да односе Србије и Анголе, који су традиционално пријатељски, треба наставити и продубити, посебно унапређењем парламентарне сарадње, али и сарадњом у области економије, пољопривреде, културе, здравља, одбране, науке и технологије, као и ИТ сектора и дигитализације. Она је оценила да је посета колега из парламента Анголе прилика да се разговара и о сарадњи у области образовања, посебно програму студирања студената из Анголе у Србији. Она је оценила да ће подстицај развоју парламентарне сарадње али и сарадњи националних делегација у међународним организацијама дати потписивање меморандума о сарадњи између парламената двеју земаља.

„Ценимо што Ангола није признала независност тзв. Косова и што је гласала против пријема у Интерпол и УНЕСКО. То говори да као држава поштујете међународно право и поштујете наше напоре да се разговори између Београда и Приштине наставе после укидања такси Приштине на увоз робе из Србије и БиХ. Ваш принципијелан став и разумевање су веома важни за Србију у овом тренутку“, поручила је Филиповски.

Председница Одбора за спољне послове, међународну сарадњу и дијаспору Народне скупштине Републике Анголе Жозефина Перпетуа Переш Д. Питра Диаките навела је да Ангола цени подршку коју добија од Србије још од времена борбе за њену независност. Она је оценила да свеукупне односе треба јачати, са посебним акцентом на економску сарадњу, имајући у виду да су и Србија и Ангола земље са пуно потенцијала.

„Стављамо на прво место међународно право и сарадњу базирамо на обостраним интересима. Сматрамо да је ствар принципа успостављање јаких и блиских веза између наших земаља не само на билатералном нивоу, већ и на међународном плану. Нисмо признали независност тзв. Косова и не размишљамо да то учинимо и у складу са тим поступамо доследно у међународним организацијама“, поручила је Диаките.

Она је истакла да је унапређење парламентарне сарадње основ за све друге облике сарадње, чија је прва фаза потписивање меморандума о сарадњи.

Делегације парламената Србије и Анголе оцениле су да простора за сарадњу има и у оквиру УН и њених организација, посебно у оквиру реализације циљева одрживог развоја. Делегације су разговарале и о родној равноправности у националним парламентима, јачању позиције жена у политичком животу обе државе, као и о процесу европских интеграција Србије и регионалној сарадњи.

Испред Одбора за спољне послове састанку су присуствовале и чланице Одбора Љиљана Малушић, Душица Стојковић и Вера Јовановић, а испред делегације Народне скупштине Републике Анголе Висенте Пинту де Андраде и Мариа Луиза Адраде, чланови Националне мониторинг групе за сарадњу између ЕУ парламената са парламентима афричких, карипских и пацифичких држава.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја