Уторак, 25. мај 2010.

Парламентарна делегација немачке Савезне покрајине Хесен посетила Народну скупштину

Делегација Одбора за европске интеграције, у којој су биле Гордана Чомић и Јелена Триван, састала се у Дому Народне скупштине са делегацијом фракције Савеза 90/Зелених у Скупштини покрајине Хесен, у СР Немачкој, коју је предводила посланица Кордула Шулц-Аше.Делегација Одбора за европске интеграције, у којој су биле Гордана Чомић и Јелена Триван, састала се у Дому Народне скупштине са делегацијом фракције Савеза 90/Зелених у Скупштини покрајине Хесен, у СР Немачкој, коју је предводила посланица Кордула Шулц-Аше.

Потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић обавестила је госте да је овај сазив Народне скупштине у потпуности посвећен демократизацији и модернизацији Србије и усклађивању нашег правног система са правним тековинама Европске уније. Изнела је податак да је од јуна 2008. године Народна скупштина усвојила преко 400 закона и других прописа.

Потпредседница Чомић је изразила уверење да ће ти напори бити уважени и позитивно оцењени у ЕУ и да ће то допринети да у јуну почне процес ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању Србије са ЕУ. Нагласила је да у том процесу очекујемо подршку Немачке као једне од најзначајнијих држава ЕУ.

Гордана Чомић је нагласила да се светска економска криза одразила и на економску ситуацију у Србији, о чему говоре подаци да је у овој години стопа незапослености порасла на 17, 5 одсто, десет одсто становништва живи испод границе сиромаштва, као и да су из тих разлога у порасту социјалне и економске тензије. Упркос томе, наша земља не одустаје од спровођење реформи, демократизације друштва и јачања парламентарне демократије.

Напомињући да су проевропска и странка региона и културног идентитета, парламентарци фракције Савеза 90/Зелених из Савезне покрајине Хесен интересовали су се за стање у области људских и мањинских права у Србији. Нагласили су да све земље које приступају ЕУ морају да испуне услове и критеријуме који важе и за све друге државе чланице.

Јелена Триван је истакла да је у овим областима наша земља испунила европске стандарде и учинила и више него неке суседне земље, које су чланице ЕУ. Она је упознала госте са реформама које су извршене у правосуђу и са резултатима постигнутим у борби против организованог криминала.

Чомић и Триван су истакле да су решавање питања Косова и Метохије, регионализција и децентрализација и превазилажење тешке економске ситуације у овом тренутку приоритети Србије.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја